Abú Simbel: jedinečný chrámový komplex v Egypte

2013-01-03 12:00:00 |   |    | 

EGYPT - Zádušný chrám najväčšieho egyptského faraóna musel byť rozložený, presunutý a znova postavený.



Abú Sumbul alebo aj Abú Simbel sa nachádza na západnom brehu Nílu asi 300 kilometrov od mesta Aswán v Egypte. Je to archeologické nálezisko, kde sa našli dva z najimpozantnejších chrámov starého Egypta.

Postaviť ich dal faraón Ramesse II., známy aj ako Ramzes Veľký, ktorý bol z 19. dynastie a vládol v 13. storočí pred Kristom. Ide o dva chrámy, Malý a Veľký, ktoré sú zasvätené odlišným bohom. Objavené boli v roku 1813 Johannom Ludwigom Burckhardtom.

Chrámy sú vytesané do skaly, ktorá sa nachádzala pri jazere, no pri stavbe Asuánskej priehrady museli byť presunuté. Pôvodne boli oba chrámy farebné, no rokmi ich odtiene vybledli. Veľký chrám bol zasvätený bohom Amon-Ré, Ré-Harachtej a bohovi-faraónovi Ramessemu II.

Fasáda väčšieho z chrámov má 38 metrov na dĺžku a je vysoká 31 metrov. Pred vchodom stoja 4 monumentálne sochy Rameseesa, ktoré sú vysoké 20 metrov. Všade po obvode sú hieroglyfy, ktoré zobrazujú modlitby k bohom. Blízko stojí Malý chrám, ktorý je venovaný manželke NeFertari a bohyni Hathor.

 

Zdroj/autor: bluffton.edu, sacred-destinations.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa