Staré mesto Damašku: jedno z najstarších miest našej planéty

2020-01-30 12:00:00 |   |    | 

SÝRIA - Damašk bol prvým mestom, ktoré zaviedlo vodovodný systém. Damask je hlavné mesto Sýrie a pokladá sa za jedno z vôbec najstarších hlavných miest na svete. Staré mesto bolo postavené na brehu rieky Barada a obývané bolo už pred 5 tisíc rokmi.



 

Pri založení sa mesto volalo Palmyra a bolo postavené medzi horou Qasiyun a púšťou, v úrodnej oáze, kde sa stretávali karavány. Vystriedali sa tu mocnosti zo všetkých kútov, kráľ Nabuchodonozor, Alexander Veľký a aj Rimania. Potom, čo sa Damašek dostal do rúk kalifa Umayyada, sa mesto stalo prosperujúcim centrom a začalo sa rozširovať aj za svoje múry.

V starovekom Damasku prekvitala remeselnícka výroba a obchod. Mesto sa rýchlo rozvíjalo a stalo sa centrom prvého islamského kalifátu. Zachovali sa tu helénske, rímske, byzantské a islamské prvky. Medzi rímske prvky patrí napríklad presné usporiadanie ulíc, vždy zo severu na juh a zo západu na východ.

V meste nájdete Citadelu, vstupnú bránu al Hamidiyeh souk a Veľkú mešitu. Postavená bola v roku 706 a údajne v nej ležia pozostatky Jána Krstiteľa. Má tri rozličné minarety, dóm a portiko.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa