Antické Téby: nadýchnite sa histórie v dnešnom Luxore

2013-06-06 11:00:00 |   |    | 

EGYPT - Centrom kultúry a náboženstva sa v starom Egypte stali Téby. Sídlili tu chrámy bohov, ale aj najmocnejších faraónov, ktorí si Téby zvolili ako miesto ich posledného odpočinku.



Antické Téby sa nachádzajú na brehu rieky Níl v kedysi Hornom Egypte. Starí Egypťania mesto pomenovali Waset a v dnešnej dobe je známe pod menom Luxor. Nazýva sa tiež mesto boha Amona, ktorý bol kedysi len miestnym bohom, no postupom času sa dostal medzi najdôležitejších egyptských bohov.

Počas vlády 18. a 19. dynastie sa Téby stali najdôležitejším mestom v Egypte. Na oboch brehoch rieky boli postavené monumentálne stavby pripomínajúce dávnu slávu faraónov a egyptských bohov.

Antické Téby sú rozdelené do dvoch častí, na pravom brehu Nílu sa nachádza mesto živých a na ľavom brehu mesto mŕtvych. Mesto živých bolo postavené na slávu boha Amona. Bol tu postavený najväčší chrámový komplex na svete, chrám v Karnaku. Ten bol prepojený 3 kilometre dlhou cestou lemovanou sfingami s Luxorským chrámom.

Na ľavom brehu, v meste mŕtvych, leží Údolie kráľov, kde králi a faraóni stavali svoje posmrtné chrámy. Pochovaní sú tu vládcovia z obdobia približne 1550 do 1070 pred Kristom. Chrámy sú vytesané do skál a pod nimi sa nachádzajú hrobky a zložité podzemné tunely. Medzi najznámejšie stavby tu patria Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut, Menmonove kolosyAbú Sumbul.

 

Zdroj/autor: unesco.org, nationalgeographic.com, cyark.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa