Chrámový komplex Borobudur- budhistický skvost

2012-04-24 12:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA- Budhistické chrámy tohto komplexu sú bohato zdobené domorodými indonézskymi prvkami. Dokonalý tvar bol dosiahnutý bez akýchkoľvek lepidiel alebo spojovacích materiálov, celý chrám je postavený ako veľká skladačka, ktorej diely do seba zapadajú.



Chrámový komplex Borobudur sa nachádza v údolí Kedy, v strede ostrova Jáva v Indonézii. Je to obrovský budhistický komplex, ktorý pozostáva z troch chrámov. Postavený bol v 8. a 9. storočí, aby sa v ňom mohli stretávať veriaci a aby oslavoval kráľa Bodhisattva. Názov pochádza zo Sanskritu a je odvodený od vidara Buddha uhr, čo v preklade znamená budhistický kláštor na kopci. Chrám bol náboženským centrom až do 15. storočia, keď bol záhadne opustený. Odhalil ho až britský guvernér začiatkom 19. storočia.

Komplex pozostáva z chrámov Borobudur, Mendut a Pawon. Hlavný chrám Borobudur je postavený na kopci, ktorý je prirodzeným centrom chrámu. Pozostáva z viacerých vrstiev, na pyramídovom základe stojí 5 štvoruholníkových terás, 3 kruhové terasy a na úplnom vrchu sa nachádza stupa, samotný chrám. Toto rozdelenie súhlasí aj s budhistickým učením o vesmíre. Ten pozostáva z troch častí, prvej, kamadhatu- sféry túžob, druhej sféry formy- rapadhatu, a poslednej sféry nehmotnosti- arupadhatu. Cesta na vrchol chrámu predstavuje cestu k Nirváne. Na najvyššej terase sa okolo hlavnej stupy nachádza 72 menších, ktoré majú tvar zvonu a v ich vnútri sa nachádza socha Budhu. Do stien chrámu sú vytesané budhistické reliéfy, ktoré dosahujú dĺžku až 6 kilometrov.

Zdroj/ autor: worldheritagesite.org, unesco.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa