Veľkolepú terakotovú armádu nájdete v čínskom mauzóleu cisára Čchin

2013-06-19 13:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Najväčšie a najbohatšie mauzóleum v Číne v sebe ukrýva poklad nevyčísliteľnej hodnoty. Mauzóleum cisára Čchin sa nachádza v čínskej provincii Šen-si, blízko mesta Si-an. Je jedným z najveľkolepejších ukážok príprav na posmrtný život.



Mauzóleum tohto cisára je hlavne známe pre svoju unikátnu zbierku sôch - terakotovú armádu. Budovu so sochami dal postaviť cisár Čchin, veľký zjednotiteľ Číny, ktorý postavil aj Veľký čínsky múr, približne v roku 247 pred Kristom. Stavba trvala 39 rokov a zúčastnilo sa jej viac ako 700 tisíc robotníkov. Komplex objavili až robotníci pri vŕtaní studne v roku 1974, odvtedy sa práce na vykopávkach rozbehli.

Mauzóleum je vlastne jedno veľké podzemné mesto, ktoré sa rozkladá na približne 56 kilometroch štvorcových. Nachádza sa tu viacero miestností a celý komplex bol obohnaný dvoma múrmi, jedným vnútorným, ktorý meral 3 840 metrov, a vonkajším, ktorý mal dĺžku  6 210 metrov. Samotná hrobka bola vyzdobená nesmiernymi pokladmi a na jej ochranu slúžil automatický systém, ktorý zastrelil každého, kto tam vstúpil. V prvej výkopovej jame sa našlo neuveriteľných 1 087 bojovníkov.

Kavaléria aj pechota stoja pripravení do boja. Okrem dokonale spracovaných a jedinečných bojovníkov sa našli aj sochy koní a bojových vozov. Väčšina sôch je vyrobená v nadživotnej veľkosti. Okrem tejto jednej výkopovej jamy sa našli ešte dve, kde sa nachádza ďalších 1 500 bojovníkov, ďalšie kone, vozy a štvorzáprahy.

 

Zdroj/autor: unesco.org, cultural-china.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa