Ostrovy Phoenix - jedny z najväčších podmorských území na svete

2012-09-27 12:00:00 |   |    | 

KIRIBATI - Ostrovy Phoenix sa nachádzajú uprostred Tichého oceánu a patria pod správu Kiribati. Ostrovy pozostávajú prevažne z atolov a koralových ostrovov. Sú jedinečné pre množstvo zvierať a rastlín, ktoré sa tu nachádzajú.



Patria pod chránenú oblasť PIPA (Phoenix Islands Protected Area) a sú jedným z najväčších podmorských chránených území na svete. Z histórie sú ostrovy známe ako oblasť lovu veľrýb a zberu guána.

Ostrovy Phoenix majú rozlohu približne 408 250 kilometrov štvorcových, z čoho väčšina sa nachádza pod hladinou. Ostrovy sú neobývané pre nedostatok pitnej vody. Jediným obývaným ostrovom tu je Kanton, na ktorom býva asi 50 ľudí, ktorí dohliadajú na ochranu okolitých vôd.

V oblasti sa nachádza 30 podmorských vulkánov, 8 atolov a 2 koralové útesy. Vody sú tu plné nedotknutých koralov a zvierat, ktoré sú unikátmi na celom svete.

Nájdete tu okolo 500 druhov rýb, 120 druhov koralov, viacero druhov žralokov, 18 druhov podmorských cicavcov ako delfínov a veľryby, a na neobývaných ostrovoch hniezdia vzácne druhy vtákov. PIPA je jediným miestom na svete, ktoré chráni aj takzvané hlboké vody (do hĺbky až 5 tisíc metrov), ktoré môžu ukrývať doteraz neobjavené druhy.

 

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, phoenixislands.org, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa