Divadlo Globe- miesto Shakespearových premiér

2012-04-27 11:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Divadlo, v ktorom Shakespearove hry prvýkrát uzreli svetlo sveta.



Divadlo Globe, po anglicky Globe Theatre, sa nachádza v Londýnskej časti Southwark. Je to divadlo, v ktorom sa odohrali premiéry Shakespearových hier.

Pôvodné Divadlo stálo na prenajatom pozemku asi 230 metrov od nového divadla. Nájomná zmluva nebola predĺžená a tak sa majiteľ Cuthbert Burbage, ktorý budovu vlastnil, rozhodol presunúť ju cez rieku na nový pozemok. Nové divadlo, Divadlo Globe, bolo postavené v roku 1599 a slúžilo do roku 1613, keď vyhorelo. Divadelníci ho opäť postavili, ale Shakespeare už doňho pravdepodobne nepísal. Dnešné divadlo tu stojí od roku 1997 a zaslúžil sa o to americký herec Sam Wanamaker.

Nikto nevie ako presne pôvodné Divadlo Globe vyzeralo. Zachovalo sa len zopár náčrtov a opisov. Pri vykopávkach sa zistilo, že budova bola mnohouholníková (okolo 20 strán) a mala priemer približne 30 metrov. Divadlo mohlo mať kapacitu 2 až 3 tisíc divákov, pričom sa hralo na otvorenom priestranstve a herci museli svoje repliky priam kričať do hľadiska. Predstavenia museli byť počas dňa, keďže javisko nebolo osvetlené. Zato mohlo byť vybavené rôznymi technickými vymoženosťami, ako padacími dverami. Herecká skupina, ktorá tu hrala sa nazývala Lord Chamberlain's men.

Zdroj/ autor: shakespearesglobe.com, enotes.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa