Drand Palais- obrie výstavisko

2012-04-28 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO- Výstavisko z prelomu storočí stále ponúka svoje priestory na veľkolepé výstavy a predstavenia.



Grand Palais, v preklade Veľký palác, sa nachádza na brehu rieky Seiny v Paríži, vo Francúzsku. Je jedným z dvoch takmer identických palácov, ktoré sú postavené bok po boku. Postavený bol pri príležitosti Svetovej výstavy v roku 1900. Na celý veľkolepý projekt, ktorý bol postavený len behom 3 rokov, dozeral známy architekt Charles Girault. Podarilo sa mu majstrovsky prepojiť klasické prvky s modernými, za čo mu bolo udelené povolenie postaviť aj Petit Palais, Malý palác.

Grand Palais je svetoznámy pre svoju sklenenú strechu v tvare kupoly, ktorá si dnes drží prvé miesto, ako najväčšia železo- sklenená štruktúra. Ponúka 72 tisíc metrov štvorcových výstavných plôch.

Budova je postavená z kameňa a strecha z 9 400 ton ocele a 15 tisíc metrov štvorcových skla. Výstavné plochy sú rozdelené do troch častí: Krídla, Národnej Galérie a Palais de la Découverte(múzeum prírodných vied). Viac ako desať rokov bola budova uzavretá pre opravy, ktoré boli vykonávané na železnej konštrukcii a skle. Prvá časť bola otvorená v roku 2004 a celá budova až v roku 2007.

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, grandpalaisparis.com, grandpalais.fr, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa