Champs-Élysées v Paríži - najkrajšia ulica sveta

2012-10-09 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Svetoznámy obchodný bulvár. Champs-Élysées, v preklade Elyzejské polia, sa nachádza v Paríži. Je jednou z najznámejších ulíc na svete, ktorú obkolesujú luxusné obchody, kaviarničky a bary.



Rozprestiera sa od námestia Place de la Concorde až po námestie Place de Charles de Gaulle, na ktorom nájdete Víťazný oblúk. Ulica vedie aj k Elyzejským záhradám a palácom Grand Palais a Petit Palais.

Ulicu dala postaviť v roku 1616 Mária Medicejská, ktorá sa rozhodla vysadiť na poli mimo centra Paríža aleju stromov. V roku 1667 ju návrhár André Le Nôtre vynovil a pomenoval Grande Allée du Roule. Už vtedy bola obľúbenou promenádou. Svoje meno získala až po 27 rokoch, keď aleju pomenovali Champs- Élysées. Názov je odvodený z gréckej mytológie, kde slovo Elusia predstavovalo miesto, kam chodili odpočívať bohovia.

Dnešnú tvár získala ulica od architekta Bernarda Hueta, ktorý ju obnovoval v roku 1994. Na bulvári sa konajú všetky veľké oslavy. Nový rok aj 14. júl (Deň Bastily) sa vo veľkom oslavujú na Champs-Élysées. Priaznivci cyklistiky tu môžu sledovať ukončenie pretekov Tour de France. Okrem obchodov a kaviarní tu turisti nájdu množstvo múzeí a galérií, pričom deti ocenia množstvo parkov a ihrísk.

 

Zdroj/autor: aviewoncities.com, champselysees-paris.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa