Musée d’Orsay- múzeum, ktoré nahradilo železničnú stanicu.

2012-04-29 16:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO- Múzeum, ktoré nahradilo železničnú stanicu.



Musée d’Orsay sa nachádza vo francúzskom Paríži, na ľavom brehu Seiny oproti múzeu Louvre. Toto národné múzeum patrí medzi tie obľúbené v Paríži a navštevujú ho množstvá ľudí. Vystavujú sa tu všetky možné druhy umenia od malieb až po architektúru.

Budova, v ktorej múzeum sídli, je bývalá železničná stanica. Pred železničnou stanicou tu stál palác Palais d’Orsay, ktorý bol zničený počas občianskej vojny. Na jeho mieste bola postavená stanica, ktorá bola otvorená pri príležitosti otvorenia Svetovej výstavy v roku 1900. Hlavným architektom sa stal Victor Laloux, ktorého hlavnou úlohou bolo zasadiť železničnú budovu do panorámy Paríža.

Hala má 138 metrov na dĺžku, 40 metrov na šírku a 32 metrov na výšku. Vnútri sa nachádzali všetky potrebné vymoženosti vtedajšieho sveta, ktoré uľahčovali železničnú prepravu. K budove pristavali aj hotel. Stanica prekvitala až do roku 1939, keď už nestačila na moderné vlaky. Budova slúžila mnohým účelom až do roku 1978, keď bola vyhlásená za národný kultúrnu pamiatku. Vtedy sa začali prípravy na rekonštrukciu a otvorenie múzea. To bolo otvorené v roku 1986.

Múzeum je rozdelené do troch častí: prízemia, galérií a vrchnej časti, ktorá sa nachádza nad vestibulom a postupuje do hotela. Medzi exponáty patria sochy, fotografie, maľby, umelecké predmety a grafické a architektonické nákresy. Pri otváraní malo múzeum zbierku 2 300 obrazov, 1 500 sôch a 1 000 iných predmetov.

Zdroj/ autor: musee-orsay.fr, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa