Hrad Windsor, najdlhšie obývaný hrad sveta a domov britských monarchov

2012-10-17 12:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Najdlhšie obývaný hrad na svete je obývaný už skoro tisíc rokov. Hrad Windsor, po anglicky Windsor Castle, sa nachádza v mestečku Windsor neďaleko rušného Londýna. Je miestom, ktoré britská kráľovská rodina považuje za svoj domov. Kráľovná tu trávi svoje voľné dni a prijíma tu aj zahraničné návštevy.



Hrad dal postaviť Viliam Dobyvateľ západne od Londýna, asi deň cesty od Tower of London, aby mal pod kontrolou západný vstup do hlavného mesta. S výstavbou sa začalo niekedy okolo roku 1070 a časti ako vonkajšie múry, priekopa a Okrúhla veža stoja dodnes na svojom pôvodnom mieste. Rokmi králi a kráľovné pristavali viacero častí a opevnení, vymenili drevo za kameň a pustili sa aj do celkovej úpravy vhodnej pre kráľov.

Počas revolúcie sa z hradu stalo väzenie a až do svojej popravy tu bol držaný aj sám kráľ. Neskôr sa hrad opäť dostal do rúk panovníkov a tí ho začali opäť prerábať. Začiatkom 19. storočia získal hrad niekoľko gotických prvkov, ako vežičky a cimburie. Kráľovná Viktória prvýkrát sprístupnila niektoré časti hradu. Pristavené boli aj záhrady a parky.

Nové storočie zavítalo do hradu nezvyčajne - obrovským požiarom. 20. novembra 1992 hrad vzplanul a po 15 hodinách a 6 819 135 litroch vody bol požiar konečne uhasený. Zničených bolo viac ako 9 tisíc metrov štvorcových, čo je približne pätina hradu.

Postupne sa spustili rekonštrukčné práce, ktoré boli ukončené v roku 1997. Na oslavu a ako poďakovanie sa v zrekonštruovaných miestnostiach uskutočnil ples.

Plocha hradu aj s pozemkami je približne 13 hektárov a v hrade nájdete okolo tisíc miestností. Rozdelený je do troch častí - dolnej, strednej  a hornej. Najdôležitejšie budovy, ako kráľovské izby a miestnosti pre audiencie, sa nachádzajú v hornej časti. Medzi tie najkrajšie patria Sála sv. Jána (St. George's Hall), kde sa za jeden stôl zmestí okolo 160 hostí, Kaplnka sv. Jána (St George's Chapel) a Komnata Waterloo (Waterloo Chamber).

Časť miestností je celoročne prístupná verejnosti, tak ako galéria, Kaplnka princa Alberta alebo Kaplnka sv. Jána, kde sa každý deň konajú bohoslužby. V zime sú otvorené aj ďalšie miestnosti, ktoré sú cez leto verejnosti neprístupné.

 

Zdroj/autor: royal.gov.uk, windsor.gov.uk, royalcollection.org.uk, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa