Curaçao, karibský ostrov modrého likéru

2012-11-01 10:00:00 |   |    | 

CURACAO - Ostrov, ktorý dal svetu slávny modrý likér. Curaçao sa nachádza v línii Malých Antíl v Karibiku. Je jedným z troch ostrovov, ktoré boli kedysi pod vládou Holandska, no nedávno si v referende zvolili úplnú autonómiu. Spolu s ostrovmi Aruba a Bonaire sa nazývajú ABC ostrovy.



Ostrov pôvodne obývali domorodí obyvatelia, ktorí sem pravdepodobne prišli z Venezuely. V roku 1499 sa na ostrove vylodili Španieli pod velením  Alonsa de Ojedu a postupne vyvraždili domorodých obyvateľov. Tých zase potlačili Holanďania, ktorí na ostrov prišli v roku 1633 a o tri roky neskôr ho úplne obsadili. Curaçao sa stalo zámorským územím Holandského kráľovstva.

Ostrov so svojím hlavným mestom Willemstad sa stal centrom obchodu. Z Afriky sem boli privážaní otroci, ktorých priekupníci predávali ďalej do Karibiku a Južnej Ameriky. Rebélie otrokov sa postupne rozširovali a najväčšie povstanie prišlo v roku 1795.Krvavé potlačenie stálo život stoviek ľudí. Rokmi sa na ostrove vystriedali vlády Británie, Francúzska aj Holandska.

Pomenovanie ostrova môže mať korene v španielskom slove corazón, teda srdce. Slovo curaçao by malo byť portugalské skomolenie, o ktoré sa zaslúžil zapisovateľ, ktorý ostrov zapisoval do mapy.   

Dnes je Curaçao obľúbeným turistickým miestom, kde sa miešajú rasy a kultúry a vytvárajú tak unikátnu zmes. Mestečká na ostrove sa pýšia úchvatnou koloniálnou krásou a množstvom miest, ktoré treba navštíviť.

Reštaurácie, múzeá, akvárium alebo liehovar predstavujú turistické miesta, ktoré netreba vynechať. Tak ako aj miestne pláže. Najznámejšia je pláž Jan Thiel, ktorá je tiež tou najnavštevovanejšou. Na ostrove však nájdete aj menšie, ktoré zabezpečujú dokonalé súkromie.

 

Zdroj/autor: about.com, worldatlas.com, curacao.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa