Moab: americký klenot, ktorý priťahuje športovcov a fotografov

2012-11-10 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Cieľ zážitkuchtivých nadšencov. Mesto Moab sa nachádza na juhozápade Spojených štátov, v štáte Utah. Preteká cez neho rieka Colorado a je obklopené dramatickými červenými skalami. V okolí sa nachádzajú dva národné parky a dokonalá scenéria, ktorá vábi športovo orientovaných návštevníkov.



Názov mesta pochádza z Biblie, kde je Moab vyobrazený ako zelená dolina obkolesená nehostinnou púšťou. Základy mesta boli položené v roku 1855, keď sem dorazila mormonská misia so 41 mužmi. Spočiatku ich nažívanie s domorodcami nebolo konfliktné, no do roka sa stala veľká tragédia a pevnosť bola opustená. Obývaným sa mesto stalo až o 30 rokov neskôr.  

Mestská ekonomika je založená prevažne na turizme s približne miliónom návštevníkov ročne. Na rozlohe 10,3 kilometroch štvorcových tu žije okolo 5 tisíc obyvateľov. Moab sa nachádza v nadmorskej výške 1 200 metrov nad morom. V jeho okolí nájdu to, čo hľadajú priaznivci športov. Môžu vyraziť na pešiu túru, bicykle alebo skúsiť splavovať rieku.

Vo vzdialenosti 12,8 kilometra je národný park Arches National Park. Ten je preslávený vyše 2 tisíckami kamenných oblúkov. Ďalej tu nájdete rôzne pieskovcové útvary, ktoré žiaria jasnou červenou farbou. O niečo ďalej, asi 51,5 kilometrov, sa nachádza ďalší národný park Canyonlands National Park, ktorý je najväčší v Utahu.

Jeho top zaujímavosťou je Island in the Sky, v preklade Ostrov na nebesiach. Je to veľká náhorná plošina, ktorá je vysoká 457 metrov a umožňuje uchvacujúci výhľad na rokliny a okolie takmer do vzdialenosti 161 kilometrov. Medzi obľúbené patrí aj štátny park Dead Horse Point State Park, ktorý dominuje medzi tými najfotografovanejšími v Amerike.

 

Zdroj/autor: moabcity.org, discovermoab.com, moab-utah.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa