Romantický Avignon na juhu Francúzska priťahuje turistov zo všetkých kútov sveta

2012-11-24 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Mesto s takmer dokonalým stredovekým opevnením. Mesto Avignon leží na juhu Francúzska a preteká ním rieka Rhôna, ktorá kraj rozdeľuje, a tak zaraďuje Avignon do oblasti Provensálska. Je stredovekým mestom, ktoré ročne priťahuje turistov zo všetkých kútov sveta. Romantické, elegantné a dýchajúce históriou.



Mesto bolo vždy dôležitým obchodným uzlom, keďže cez neho prechádzali obchodníci z juhu na sever. Už pod vládou Rimanov prekvitalo a jeho sláva pokračovala aj v ďalších storočiach. Dôležitým obdobím pre Avignon bolo 14. storočie, keď sa sem presťahovala pápežská kúria.

Avignonské zajatie pápežov trvalo 70 rokov, počnúc pápežom Klementom V. až po Gregora XI. Po ich nútenom odchode začalo mesto upadať do zabudnutia. Až v 20. storočí sa opäť prebojovalo do povedomia, ako historické a kultúrne centrum.   

Prvé hradby tu začali stavať už Rimania, keď potrebovali ochrániť svoje územie pred banditmi. V roku 1226 dal kráľ Ľudovít VIII. postaviť mestské opevnenie. Rokmi do mesta hradby pribúdali a ubúdali, podľa toho, kto ich postavil, a ako sa mesto rozširovalo. Dnešné pochádzajú zo 14. storočia a dal ich postaviť pápež Inocent VI. na obranu mesta pred lúpežnými bandami.

Opevnenie okolo celého mesta má dĺžku 4,3 kilometra. Hradby sú vysoké 8 metrov a sú prešpikované 7 bránami, 35 veľkými a 50 menšími vežami. Obkolesujú centrum mesta, ktoré v sebe skrýva ďalšie pamiatky ako Pápežský palác, Avignonský most alebo námestie l’Horloge.

 

Zdroj/autor: creme-de-languedoc.com, avignon-et-provence.com, bonjourlafrance.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa