Milánsky dóm plný vežičiek.

2012-05-01 10:30:00 |   |    | 

TALIANSKO- Druhá najväčšia kresťanská katedrála, ktorú predbehla len Bazilika sv. Petra v Ríme. Milánsky dóm, po taliansky Duomo di Milano, sa nachádza na hlavnom námestí v Miláne. Patrí medzi najväčšie gotické stavby na svete a je tiež jednou z najznámejších stavieb v Európe.



Už počas Rímskej ríše bolo toto miesto stredom pozornosti. Dokazuje to umiestnenie ulíc, ktoré vždy od neho vychádzajú alebo sú umiestnené v kruhoch okolo neho. Prvý chrám tu postavil svätý Ambróz už v 5. storočí. O 300 rokov neskôr sem pribudol ďalší kostol, no oba v roku 1075 vyhoreli a po ich rekonštrukcii sa už stavba nazývala dóm. V roku 1386 rozhodol arcibiskup Antonio da Saluzzo o výstavbe novej gotickej katedrály, ktorej postavenie zabezpečilo prácu viacerým generáciám. Dokončená bola až koncom 19. storočia, keď boli nahradené niektoré negotické prvky tými gotickými.

157 metrov dlhá katedrála je postavená z tehál, ktoré sú obložené mramorom. Dnu sa vojde približne 40 tisíc ľudí. Obdobie, počas ktorého sa stavba dokončovala, a jej veľkosť sa odzrkadlili na jej vzhľade- po dlhé roky nebol spresnený vzhľad fasády, ktorá bola dočasne konštruovaná podľa vzoru baziliky Santa Marie Maggiore, a na jej konštrukcii pracovalo množstvo zahraničných odborníkov, ktorých práca bola nesúrodá. Výsledný výzor fasády bol vybraný až v roku 1791.

Najvýraznejším prvkom dómu sú vežičky a špirály, ktorých celkový počet je 135 a väčšina z nich meria 17 metrov. Najvyššia z nich má až 109 metrov a na jednej sa nachádza socha Madony, ktorá meria 4,16 metra. Strecha je sprístupnená a poskytuje úchvatný výhľad.

Interiér je rozdelený do piatich krídel a je osvetľovaný obrovskými oknami s vytrážou. Pod dómom sa nachádza krypta a v nej Tresoro del Duomo, pokladnica.

Zdroj/ autor: sacred-destinations.com, duomomilano.it, tourism.milan.it, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa