Obytný dom so stromami na terase to je Dom Hundertwasser.

2012-05-01 12:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO- Dom Hundertwasser, po nemecky Hundertwasserhaus, sa nachádza v hlavnom meste Rakúska, vo Viedni. Tento obytný dom sa rokmi stal obľúbeným cieľom turistov, ale aj neoddeliteľnou súčasťou mesta a života v ňom.



Navrhol ho známy nekonvenčný umelec a architekt Friedensreich Hundertwasser, pričom o jeho konštrukciu sa postarali architekti Joseph Krawina a Peter Pelikan. Prestavba starého bytového domu začala v roku 1983 a bola dokončená o dva roky neskôr.

Dom svojim tvarom bojuje proti tradičným nudným budovám. Hundertwasser sa snažil o priblíženie k prírode, kde žiadna línia nie je presná a dokonale stanovená. Byty majú rôzne farby, okná aj rozloženia. Boj proti konvenciám prebiehal aj v celkom základných bodoch. Návrhár použil dnes už umelecké prvky ako čisto funkčné, napríklad použil stĺpy namiesto stien. Snažil sa aj o nerovné podlahy, no tento zámer mu nevyšiel.

V obytnom dome sa nachádza 52 bytov, 4 kancelárie, 16 súkromných a 3 verejné terasy, ktoré prepájajú tento dom s prírodou. Terasy a strechy sú pokryté zeminou a rastie na nich tráva, kvety, ale aj stromy. Dokopy je tu okolo 250 rastlín.

Zdroj/ autor: wien-vienna.com, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa