Byzantská mozaika v Bazilike sv. Vitála

2012-05-01 21:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Bazilika svätého Vitála, po taliansky Basilica di San Vitale, sa nachádza v talianskej Ravene. Ukrýva byzantskú mozaiku, ktorá sa zaraďuje medzi tie najhodnotnejšie v celom Taliansku.



Baziliku nariadil postaviť ravenský biskup v roku 526 na mieste, kde bol pochovaný mučeník svätý Vitál. Takmer všetky výdavky na stavbu zaplatil boháč Julianus Argentarius. So stavbou začali gótske kmene, no keď v roku 540 napadol byzantský vladár Justinián I. Ravenu, stavba sa dostala do jeho rúk. Dokončená bola v roku 548.

Stavba má osemuholníkový pôdorys a nad hlavnou časťou sa nachádza dóm. Vnútri ju podopiera 8 stĺpov. Najzaujímavejšou časťou baziliky je zeleno-zlatá mozaika, ktorá žiari nad oltárom a apsidou. Vchod do tejto časti označuje aj oblúk, na ktorom je zobrazený Ježiš Kristus so svojimi učeníkmi. Na ľavej strane hlavnej mozaiky sa nachádzajú výjavy s Abrahámom, a na pravej je Ábel a Melchizedech, ktorí pripravujú obetu. Mozaika nad apsidou zobrazuje Ježiša a sv. Vitála a pochádza z obdobia medzi rokmi 526 a 547. Ďalej sú postranách vyobrazení aj 4 evanjelisti, cisár Justinián a jeho manželka Theodora.

Menej známou zaujímavosťou je labyrint, ktorý sa nachádza pred oltárom. Pre ranných kresťanov predstavoval hriech a očistenie sa od neho.

Zdroj/ autor: turismo.ravenna.it, sacred-destinations.com, ravennamosaici.it, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa