Taliansky ostrov Capri: tu sirény zvábili Odysea

2013-06-23 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Útočisko spisovateľov aj cisárov. Ostrov Capri sa nachádza v Tyrrhenskom mori (súčasť Stredozemného mora) neďaleko Neapolu a Pompejí. Tento taliansky ostrov je obľúbeným rezortom už od obdobia vlády Rimanov, ktorí si tu stavali vily a chodievali sem oddychovať.



Osídlený bol už v paleolite, keď bol ešte spojený s pevninou. Ďalší v poradí boli Gréci, ktorí sem prišli v 8. storočí pred Kristom. Nasledovali ich Rimania a rímski cisári. Prvý prišiel cisár Augustus v roku 29 pred Kristom a postavil tu úplne prvú vilu. Nasledoval ho cisár Tiberius, ktorý na ostrove žil 10 rokov.

Až do 7. storočia, kým sa nerozpadla Západorímska ríša, bývala na Capri šľachta a významní obyvatelia Rímskej ríše. Po dobití Saracénmi v 7. storočí ostrov postupne obsadili Normani, Longobardi a Španieli. V 18. storočí vládli na ostrove Francúzi, ktorí ostrov opevnili.

Názov Capri môže byť odvodený od dvoch slov - gréckeho kapros (divoké prasa) alebo latinského capreae, čo znamená kozy. Oba zdroje sú pravdepodobné, keďže sa tu chovali kozy, ale našli sa aj pozostatky divokých prasiat.

Capri ako turistické centrum má rozhodne čo ponúknuť. Modré more, kvetmi posiate kopce a romantické chodníčky popri plážach z neho vytvárajú stredomorský poklad. Príroda na ostrove vytvorila prekrásne zákutia, ako Faraglioni alebo Pizzolungo, miesta, kde v mori stoja osamelé skaliská.

Obľúbená je Grotta Azzurra, modrá jaskyňa, ktorej krásu velebil už cisár Tiberius. Ľuďmi vytvorené pamiatky uchvátia rovnako. Augustove záhrady spolu s Vía Krupp stoja tesne na okraji útesu. Medzi vilami vynikajú pozostatky obrovských víl Villa Jovis a Villa Domecuta. Časť vily Villa San Michele sa zachovala dodnes.

Marina Piccola, malá zátoka, ktorá sa nachádza na juhu ostrova, je údajne miestom, kde sirény zvábili Odysea. Marina Grande, veľká zátoka, leží v meste Capri a je hlavným prístavom a turistickým centrom.

 

Zdroj/autor: capri.net, capritourism.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa