Kyjevsko-pečerská lávra, unikátny jaskynný kláštor v podzemí

2012-11-28 11:30:00 |   |    | 

UKRAJINA - Architektonický skvost hlavného mesta. Kyjevsko-pečerská lávra, po ukrajinsky Києво-Печерська лавра, sa nachádza v hlavnom meste Ukrajiny v Kyjeve. V preklade Jaskynný kláštor spravuje Ukrajinská pravoslávna cirkev a stojí na kopci nad riekou Dneper. Unikátny podzemný komplex spolu s prekrásnou stavbou dostal túto pamiatku na Zoznam UNESCO.



Kláštorný komplex stojí na mieste, kde boli v podzemí vytvorené jaskyne. V roku 1051 sa do nich nasťahoval pustovník Antonij, ku ktorému sa postupne pridávali ďalší a ďalší muži. V podzemí začali vytesávať miestnosti a svätyne. Čoraz viac ľudí ich navštevovalo, a tak v spolupráci s kyjevskou princeznou, ktorá projekt finančne podporila, a šľachtou sa začala výstavba nadzemného chrámu, ktorý slúžil bratstvu.

Antonij však túžil po samote, a tak sa presťahoval do inej jaskyne, kde si vytesal ďalšiu miestnosť a žil tu 40 rokov. Po dokončení kláštora sa doňho mnísi presťahovali a jaskyne po 700 rokov používali na pochovávanie bratov.

Počas rôznych období bol kláštor vyrabovaný alebo vypálený, no vždy ho obnovili a dodali mu ešte krajší vzhľad. Značné škody utrpel po druhej svetovej vojne, a preto musel byť po jej skončení opravený. V niektorých častiach kláštora otvorili múzeum. V roku 1917 sa dostal do rúk Komunistickej strany a mnísi ho opäť dostali až v roku 1988.

Rozloha celého komplexu je 30 hektárov a nachádza sa tu približne 100 stavieb. Stojí tu 23 chrámov, pričom 6 v podzemí, ktoré majú dokopy 36 oltárov. Medzi najznámejšie budovy patria zvonica, Kostol všetkých svätých a Katedrála Zosnutia. Kláštor mal vždy dôležitú historickú a kultúrnu funkciu, bola tu napísaná prvá ukrajinská kronika a nachádzal sa tu aj prvý tlačiarenský stroj.

 

Zdroj/autor: kiev.info, mykiev.info, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa