Phuket: thajská perla v Andamanskom mori

2012-11-26 13:00:00 |   |    | 

THAJSKO - Perla Andamanského mora. Phuket je jedným z thajských ostrovov, ktorý sa nachádza v Andamanskom mori približne 867 kilometrov od Bangkoku. Je obľúbeným turistickým centrom s príjemným počasím a bohatou históriou.



Prvé zmienky o ostrove pochádzajú z roku 1025, hoci o ňom písal už antický geograf Ptolemaios. Slúžil ako dôležitá zastávka pre moreplavcov, ktorí putovali z Indie do Číny a naopak. V 16. storočí tu Holanďania postavili prístav, odkiaľ mohli vyvážať vyťažený cín zo severných oblastí ostrova.

Dôležitým bodom  v histórii ostrova je bitka o Thalang, ktorá sa odohrala v roku 1785. Hrdinkami sa stali manželka dôležitého mešťana a jej sestra, ktorým sa podarilo mesto uchrániť.

V 19 storočí prišli do centrálnej ťažobnej oblasti Číňania, ktorí sa stali väčšinovou spoločnosťou.

Ostrov má rozlohu 540 kilometrov štvorcových, čo je približne toľko, koľko má aj Singapur. Väčšina ostrova je pokrytá kopcami a lesmi. Odtiaľ taktiež pochádza názov ostrova, slovo bukit znamená kopec.

Ostrov je rozdelený na tri územné časti a hlavné mesto sa nazýva Phuket. Počasie na ostrove je ovplyvnené monzúnmi. Od novembra do apríla trvá letná sezóna plná slnka a od mája do októbra je obdobie dažďov.

Dnes je ekonomika ostrova položená prevažne na turizme. Prírodné krásy lákajú turistov na pláže a okolité ostrovy. Koralové bariéry, kopce vhodné na turistiku a pokojné more ponúkajú množstvo aktivít. Národný park Sirinat chráni vzácne mangrovníkové lesy. Medzi obľúbené pláže patria pláž Rawai, Patong a Karon. Okúsiť treba aj potápanie pri koralových ostrovoch. Ďalšou možnosťou je vyraziť na výlet na niektorý z okolitých ostrovov, ako ostrov Phi Phi, miesto, kde sa natáčal film Pláž.

 

Zdroj/autor: phukettourist.com, aboutinphuket.com, phuketnet.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa