MuseumsQuartier- kultúrne centrum Viedne.

2012-05-02 10:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO- MuseumsQuartier je kultúrno-umelecký areál, ktorý sa nachádza v 7. obvode Viedne. Je to komplex, v ktorom sa spája kultúra a umenie všetkých období, foriem a tvarov. Ročne ho navštívi okolo 3,8 milióna ľudí, ktorý tu hľadajú pokoj a čerpajú nové sily medzi dokonale zladenou históriu, prítomnosťou a budúcnosťou.



Komplex bol otvorený v roku 2001 v bývalých cisárskych stajniach, ktoré sa nachádzali v centre Viedne. Do roku 2001 boli v rôznych štádiách postavené budovy, ktoré zastrešovali galérie a múzeá. Prvým kultúrnym podujatím tu bolo Viedenský festival v roku 1985. Odvtedy je MuseumsQuartier centrom kultúry a umenia a miestom, kde sa obyvatelia, ale aj návštevníci radi stretávajú.

Areál má rozlohu vonkajších priestorov okolo 28 tisíc metrov štvorcových a 60 tisíc metrov štvorcových výstavnej plochy. V klasických barokových, ale aj moderných budovách sa miešajú prvky a vytvárajú tak jedinečný vzhľad. Najväčšie budovy komplexu sú: Leopold Museum, Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK) a Kunsthalle. Vystavujú ako najznámejšie obrazy, tak aj mladých umelcov. Vonkajšie priestory sú určené na zhromažďovanie ľudí a kultúrne podujatia.

Halle E+G poskytuje priestor pre hudbu, tanec a divadlo. Uskutočňujú sa tu veľké festivaly, ako Viedenský festival. Sídli tu i Tanzquartier Wien, prvé centrum súčasného tanca, ktoré tu vystupuje, ale aj ponúka tanečné kurzy. Architektúru 20. a 21. storočia vystavuje Architekturzentrum Wien vo svojej stálej expozícii. Quartier21 zastrešuje malé spoločnosti a štúdiá, ktoré sú zamerané na tvorivú činnosť.

Svoje si tu nájdu aj deti. ZOOM Kindermuseum vo svojich priestoroch podnecuje deti, aby sa pýtali, hrali a skúmali. Počas návštevy preveria všetky svoje zmysli. Umenie deťom prináša Dschungel Wien Theaterhaus für junges Publikum, ktorého divadelné predstavenia zahŕňajú hry pre deti od pár mesiacov až po dospievajúcich.

Zdroj/ autor: mqw.at, austria.info, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa