Mutso- obrana Gruzínska

2012-05-02 13:00:00 |   |    | 

GRUZÍNSKO- Mutso je dedina, ktorá sa nachádza v horskom pásme Kaukazu v Gruzínsku, na hraniciach s Čečenskom. Vyľudnená dedina kedysi patrila medzi reťaz stredovekých pevností v oblasti Chevsuretia, ktorá je dnes známa ako Mccheta-Mtianeti.



Oblasť je značne izolovaná a dodnes je takmer nedotknutá. Typickými prvkami tu sú vysoké zasnežené kopce, lúky posiate kvetmi, divoké potôčiky a zrúcané pevnosti. V susediacej dedine Shatili stojí približne 50 strážnych veží a iných opevnených budov. Aj domy sú postavené v tvare obranných veží.

Dedina Mutso sa nachádza v nadmorskej výše 1 880 metrov nad morom. Známa je hlavne pre svoju pevnosť, ktorá stojí na severnej strane kopca a je vystavaná na kamennej terase. Má okolo 30 veží a desiatky ďalších stavieb, ktoré slúžili ako obydlia a boli vysoké až 30 metrov.

S oblasťou sa spája legenda o poklade, ktorý stráži svätec Brolistkalo. Jeho ikonu okolití bojovníci strážili aj za cenu života. Podľa legendy poklad dostane len ten, ktorý si ho podľa Brolistkala skutočne zaslúži.

Zdroj/ autor: geo-wonderland.com, georgia.travel, georgia.orexca.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa