Nemecká vínna cesta

2013-02-03 10:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Nemecká vínna cesta, po nemecky Deutsche Weinstrasse, prechádza cez vinársky región Falcko. Táto oblasť je pre svoje suché a teplé podnebie vhodná na pestovanie viniča vysokej kvality. Cesta začína na francúzskych hraniciach v meste Schweigen-Rechtenbach a končí v sídle Nemeckej vínnej cesty v meste Bockenheim.



Najstaršia vínna cesta v Nemecku bola otvorená 19. októbra v roku 1935 členom NSDPA (národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany) Gauleiterom Josefom Bürckelom. Je dlhá 85 kilometrov a plocha, na ktorej sa tu pestuje vinič, presahuje 23 400 hektárov.

Oblasť má veľa spoločných prvkov s francúzskou vinárskou oblasťou Alsasko. Zdieľajú pohorie a lesy (Falcký les), ktoré vytvárajú ideálnu klímu na pestovanie viniča. Dedinky, ktoré sa na trase nachádzajú, majú vo svojom menovaní zväčša aj „an der Weinstrasse“, čo znamená na vínnej ceste.

V oblasti sa nachádza približne 10 tisíc vinárov, ktorí pestujú toľko viniča, že jeho pomer s obyvateľmi je 600:1. Pestujú sa tu viaceré odrody, pričom oblasť nie je závislá na odrode Rízling. Svoje miesto si vydobyla odroda Spatbufgunder, neskoré burgundské alebo Pinot Noir a odroda Dornfelder. Oblasť sa zameriava na výrobu suchého vína.

V okolí sa nachádzajú aj viaceré kultúrne a prírodné pamiatky. Spomínaný Falcký les a prírodná rezervácia v ňom, hrad Burg Trifels, zámok Hambacher Schloss alebo katedrála v meste Speyer. V meste Bad Dürkheim sa každoročne koná najväčší vínny festival na svete - Wurstmarkt und Weinfest.

 

Zdroj/autor: mygermancity.com, wine-searcher.com, germanwineroute.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa