Provensálsko: malebný kraj levandule a slnečníc

2013-10-14 15:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Provensálsko, po francúzsky Provence, je oblasť južného Francúzska, ktorá je známa bohatou históriou, kultúrnymi pamiatkami a malebnou prírodou. Nekonečné polia posiate levanduľou a slnečnicami reprezentujú to, čo si turisti pod Provensálskom predstavujú.



Oblasť je rozdelená do šiestich okresov a jej hranice sú vymedzené medzi mestami Orange a Nice. Názvy okresov úzko súvisia s prírodou, ktorá sa v okolí nachádza. Bouches du Rhone (ústie rieky Rhôny), Var (menovaný podľa rieky, ktorá tadiaľto pretekala), Alpes Maritime, Alpes de Haute Provence, Hautes Alpes a Vaucluse.

Do oblasti sa zaraďuje aj takzvané Cote D’Azur alebo Francúzska riviéra so slávnymi mestami ako St. Tropez a Cannes. Žije tu približne 4,88 milióna ľudí, ktorí sú koncentrovaní vo veľkých mestách, ako je Marseille, Nice alebo Aix.

Táto rozľahlá krajina má čo ponúknuť. V kraji Alpes de Haute Provence sú ideálne podmienky na turistiku v kopcoch, ktoré v niektorých bodoch dosahujú výšku až 4 tisíc metrov. Nachádza sa tu aj Národný park Mercantour, ktorý má rozlohu 210 tisíc hektárov.

Na juhu tvorí rieka Verdon hranice s krajom Var a vytvára prekrásne jazerá a vodopády. Alpy nájdete aj na severe v kraji Hautes Alpes. Vysoké kopce a hlboké doliny sú nepoškvrnené priemyslom a aj napriek krutým zimám s množstvom snehu si Hautes Alpes zachováva svoju provensálsku atmosféru.

Južné kraje ako Var, Bouches de Rhône alebo  Alpes Maritimes sa nachádzajú na pobreží Stredozemného mora. Pôda je tu veľmi plodná a poskytuje ideálne miesto na pestovanie levandule, viniča, olív, slnečníc a iných rastlín. Práve tu sa nechali inšpirovať veľkí maliari ako Van Gogh.

Medzi najobľúbenejšie miesta v Provensálsku patria Avignon, Nice, St. Tropez, Aix, Marseille a mnohé iné. Sú plné historických a kultúrnych pamiatok, ktoré obkolesuje jednoduchá a pritom krásna krajina. Hory a more ročne lákajú davy turistov, ktorí radi navštevujú prekrásna pláže Francúzskej riviéry alebo romantické dedinky medzi kopcami.

 

Zdroj/autor: provenceweb.fr, seeprovence.com, aixenprovencetourism.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa