Galéria Uffizi- najstaršia galéria

2012-05-03 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Galéria Uffizi sídli v paláci Palazzo degli Uffizi a nachádza sa pri rieke Arno vo Florencii. Je to najznámejšia galéria v Toskánsku a vystavuje obrazy veľkých majstrov renesancie.



Palác dal postaviť Cosimo I. Medici v rokoch 1560 až 1580, aby v ňom mohla sídliť jeho administratíva. O návrh a stavbu sa postaral architekt Giorgio Vasari. Ten postavil palác v tvare písmena U, ktorého galérie boli prepojené jednou kratšou, ktorá stojí na brehu rieky. Palác je prepojený s ostatnými kráľovskými budovami, Palazzo Vecchiom, starým palácom, a Palazzo Pittim, ktorý sa nachádza na druhej strane rieky a s Uffizi bol prepojený cez Ponte Vecchio.

Galéria ukrýva najväčšiu zbierku renesančného umenia na svete. Zozbierali ju už členovia Medicejského rodu v 16. a 17. storočí. Francesco I. Medici sa rozhodol, že vrchné poschodie presvetlené obrovskými oknami využije na vystavovanie rodinnej zbierky a tak vytvoril prvú galériu na svete. Rodinná zbierka sa zväčšovala až do roku 1737, keď ju Anna Maria Luisa de' Medici darovala florentskému ľudu.

Pre záľubu pozývať významných umelcov na svoj dvor sa Medicejovcom podarilo pozbierať obdivuhodnú zbierku. V galérii sa ukrývajú poklady od Botticelliho, Leonarda da Vinciho, Michelangela, Raphaela, Caravaggia, Rubensa, van Dycka a Rembrandta. Medzi najdôležitejšie obrazy patrí Zrodenie Venuše od Botticelliho. V galérii sa nachádza aj zbierka rímskych sôch a gotických malieb.

Zdroj/ autor: aviewoncities.com, uffizi.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa