Práter vo Viedni - najstarší zábavný park na svete

2012-12-20 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Práter sa nachádza v hlavnom meste Rakúska vo Viedni. Je to najstarší zábavný park na svete, ktorý bol sprístupnený verejnosti. Pozostáva nielen zo samotného zábavného parku, ale aj množstva zelených plôch, športovísk a iných rekreačných priestorov. Aj dnes sem prichádzajú tisícky ľudí, ktorí sa chcú zabaviť alebo sa len prejsť a užiť si pekný deň.



Okolie Prátru bolo prvýkrát spomenuté v spisoch z roku 1162 ako lovecký park pre aristokratov. V roku 1766 ho Jozef II. daroval Viedenčanom a tí sa tu začali zhromažďovať. Postupne si tu obchodníci otvárali stánky, kaviarničky a obchodíky. Kolotoče, strelnice a cirkus sa tu usadili natrvalo a vznikol tak zábavný park Wurstelprater.

V roku 1873 sa tu konala Svetová výstava. 84 metrov vysoká kupola, ktorá hostila 53 tisíc vystavujúcich, však v roku 1937 zhorela. Po bombardovaní počas druhej svetovej vojny musel byť park zrekonštruovaný.

Prvými atrakciami boli vystúpenia umelcov a bábkové divadlá pre deti, kde vystupoval Hanswurst - šašo, podľa ktorého je park aj pomenovaný. Najznámejšou atrakciou je Riesenrad, ruské kolo, ktoré bolo v roku 1897 postavené slávnym britským inžinierom Walterom Bassetom. Je vysoké 64 metrov a hýbe sa rýchlosťou 75 centimetrov za sekundu.

Medzi ostatné atrakcie patria strašidelné domy, bludiská, kolotoče, horské dráhy, tobogany a mnohé iné. Mimo divokej zábavy sa v Prátri dá prechádzať po 600 hektárovom parku Grüner Prater, ktorý je plný jazierok, lúk a stromov. 3 kilometrová hlavná ulica Hauptallee vedie cez park až do Lusthausu, panského sídla, v ktorom je dnes reštaurácia. Kto nechce chodiť, môže využiť vláčik Liliputbahn, ktorý ho tam priamo zavezie.

 

Zdroj/autor: praterservice.at, aviewoncities.com, Silvia Sekáčová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa