Azorské ostrovy: bájna krajina sopečných jazier

2013-02-14 11:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Viete si predstaviť, aké by to bolo žiť v samotnom strede oceánu? Nuž napríklad takí obyvatelia Azorských ostrovov si to predstavovať vôbec nemusia. Oni tam totiž skutočne žijú. Toto autonómne súostrovie patriace pod portugalskú správu sa totiž nachádza v strede Atlantického oceánu. Od hlavného mesta svojho materského Portugalska je vzdialené 1 500 a od východného pobrežia Severnej Ameriky približne 3 900 kilometrov.



Azorské súostrovie tvorí deväť ostrovov s celkovou rozlohou 2 333 kilometrov štvorcových. Žije na nich 244 tisíc obyvateľov, čo je približne počet obyvateľov našich Košíc. Najväčším ostrovom je Sao Miguel s rozlohou 759 kilometrov štvorcových. Azory majú v podstate tri hlavné mestá: Ponta Delgada, Angra de Heroismo a Horta.

Veľký význam Azorských ostrovov tkvie v ich dopravnej dôležitosti. Vzhľadom na svoju polohu totiž predstavujú zástavku pri letoch z Európy do Spojených štátov amerických. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa Azory tešia záujmu turistov, aj keď zlé jazyky tvrdia, že sa tu zastavia len vtedy, keď musia, čiže v prípade, že ich lietadlo malo technické problémy. To je však len klebeta, pretože ostrovy majú turistom skutočne čo ponúknuť.

Najväčším lákadlom Azorských ostrovov, ktoré sú svojím spôsobom najzápadnejším výbežkom starého kontinentu a niektorými nadšenými bádateľmi považované za pozostatok Atlantídy, sú sopečné krátery a nádherné sopečné jazerá. Nakoniec, tu sa všetko točí práve okolo sopiek, bez ktorých by neexistovali ani samotné Azory.

Ich obyvatelia nielenže využívajú početné termálne pramene na kúpanie, ale na horúcich prameňoch vyvierajúcich z útrob tohto sopečného súostrovia dokonca pripravujú miestne jedlá. Ak ich chcete ochutnať, nie je nič jednoduchšie - stačí ich len navštíviť. Napríklad na ceste do Spojených štátov...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa