Perlový most - Akashi Kaikyo Bridge

2013-02-22 14:00:00 |   |    | 

JAPONSKO - Na svete sú tri skupiny mostov: prvú skupinu tvoria tie klasické, povedzme obyčajné, ktoré síce spĺňajú svoj účel, ale nemajú žiadnu pridanú hodnotu, do druhej skupiny patria mosty nachádzajúce sa napríklad vo vysokej nadmorskej výške a v krásnej prírodnej scenérii a tretia skupina sa vyznačuje mostami, ktoré sú doslova dych vyrážajúce. Sem patrí aj Kaikyo Bridge v úžine Akashi v Japonsku, nazývaný aj krásnym prívlastkom Perlový.



Už dávno sme zvyknutí na to, že to, čo sa vytvorí v „Krajine vychádzajúceho slnka“, často patrí medzi najlepšie výtvory na svete. Inak to nie je ani v prípade Perlového mostu, ktorý má niekoľko skutočných superlatívov. Ide totiž o najdlhší visutý most na svete - meria neuveriteľných 1991 metrov. Do prevádzky bol daný v roku 1998 a staviteľov vyšiel na 5 miliárd amerických dolárov.

Je koncipovaný tak, aby vydržal aj tie najsilnejšie zemetrasenia. Napokon, v Japonsku to ani inak nejde, a tak architekti nadimenzovali Perlový most aj na 8,5 stupňa Richterovej stupnice. Okrem zemetrasení sa však miesto, kde je most umiestnený, čiže úžina Akashi, vyznačuje aj veľmi silnými búrkami. To je vlastne aj jeden z hlavných dôvodov, prečo bol tento most postavený - v čase pred ním tu totiž premávali len trajekty, ktoré sa neraz stali práve obeťami silných búrok.

A prečo sa vlastne nazýva perlový? Je to zrejme preto, že na ňom stavitelia umiestnili 1 737 svetielok napojených na počítač, ktoré vytvárajú rôzne fascinujúce svetelné variácie. Nuž, Japonsko je Japonsko...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa