Dordogne spĺňa sen o pokojnom vidieckom živote

2014-01-02 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Dordogne, departement v juhozápadnej časti Francúzska, v okolí rovnomennej rieky Dordogne, očarí milovníkov pokoja, krásnej prírody, starobylých hradov, historických dediniek a malebných mestečiek. Patrí k obľúbeným dovolenkovým destináciám.



Grófstvo Dordogne je súčasťou francúzskeho regiónu Akvitánsko. Pre Francúzov nie je táto oblasť „la Dordogne“, ale „le Périgord“. Périgord bol v minulosti významnou francúzskou provinciou. Momentálne je jedným z najunikátnejších prírodných regiónov v Európe, rozdelených do štyroch častí - Périgord Noir, Périgord Blanc, Périgord Vert a Périgord Pourpre.

Srdcom oblasti Dordogne je historické mesto Perigueux. Na juhovýchode Dordogne leží „le Périgord noir“, ktoré ponúka fascinujúci pohľad na rieku Dordogne obkolesenú vápencovými útesmi. Prehistorickými maľbami sú preslávené jaskyne v Lascaux, okienkom do histórie je aj hrad Beynac. Pokojnú vidiecku atmosféru ponúkajú dedinky Domme a Castelnaud.

Milovníci vína by sa mali vydať na západ Dordogne, konkrétne do oblasti Périgord Pourpre, ktorá je preslávená vinicami a lahodným vínom. „Najzelenšou“ časťou je sever grófstva, Périgord Vert, s dedinkami, kde dominujú malé farmy a nie je núdza o zakvitnuté lúky, potoky a rieky. Tieto dve oblasti sú veľmi obľúbené najmä u Britov, ktorí ich pokladajú za protiklad novodobého rušného mestského života.

V tejto časti Francúzska si prídu na svoje aj gurmáni. Vôňa lahodnej kačaciny, husaciny alebo „de foie gras“ je, rozhodne, lákadlom pre maškrtné jazyky.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa