Zátoka legendárneho hrdinu: Robin Hood Bay v Anglicku

2013-04-21 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Hľadáte protiliek na dnešný uponáhľaný život? Skúste to s Robinom Hoodom. V rozprávkovom národnom parku North York Moors sa nachádza zátoka spolu s malou rybárskou dedinou, ktoré nesú meno známeho filmového hrdinu. Navštíviť ich môžete priamo na pobreží Severného Yorkshire.



Podľa legendy tu Robin Hood bojoval s francúzskymi pirátmi, ktorí prišli okrádať miestne rybárske člny. Piráti sa nakoniec vzdali a národný hrdina vrátil všetky ulúpené veci chudobným ľuďom v dedine, ktorá sa dnes preto volá Robin Hood Bay.

 

Pešia prechádzka

Možno by ste niekedy najradšej všetko len tak nechali za sebou a otvorili oči v rozprávkovom svete…  Na toto je zátoka Robina Hooda ideálnym miestom. Prvá vec, ktorú pri jej návšteve musíte urobiť, je opustiť svoje auto na vrchole útesu. Potom môžete začať s bádaním nadčasovej anglickej dedinky. Vystavaná je na mohutných skalách, kde si po vydláždených uličkách na okraji pobrežia užijete nekonečné prechádzky.

Šikovný tip pre vás: dobre si zapamätajte, v ktorej chatke alebo hosteli ste ubytovani. Pokojne sa vám môže stať, že sa v tomto rozprávkovom bludisku stratíte.

 

Ryby, čaj a fosílie

Zátoku tvorí, okrem iného, aj očarujúca spleť hostincov, penziónov a ubytovní, kde si môžete vychutnať miestne kulinárske špaciality. Bohatý výber čerstvých rýb alebo tradične lahodný smotanový čaj uspokoja aj najhladnejších a najmlsnejších cestovateľov. Nezabudnite navštíviť Laurel Inn - bar vytesaný do skaly. Milovníci histórie si zase môžu obzrieť múzeum a ak sa vyberiete na rodinný výlet, určite preskúmajte rozľahlé nedotknuté pláže, ktoré sú jedným z najlepších miest pre hľadanie fosílií.

 

História na každom kroku

Ak sa sem vyberiete na predĺžený víkend, môžete si vychutnať neskoré raňajky, zrelaxovať sa a popoludní preskúmať pobrežné cestičky… Ak však zostávate dlhšie, budete chcieť prebádať trochu viac.

Kostol svätého Štefana (Old St. Stephens Church) vám okrem fascinujúceho výhľadu na celý záliv poskytne aj možnosť zhliadnutia alebo kúpy nevšedných suvernírov zo starých lodných vrakov.

Vo vnútrozemí zase nájdete nádherný les Sneaton a jeho slávne vodopády Falling Foss.

 

Zdroj/autor: yorkshire.com, Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa