Borneo ponúka pestrú paletu dobrodružstiev

2013-04-29 12:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Tretí najväčší ostrov na svete ponúka pestrú paletu dobrodružstiev, ktoré ulahodia milovníkom exotiky i trópov. Relaxačnú dovolenku na rajskej pláži môžete razom vymeniť za blúdenie dažďovými pralesmi.



Ostrov Borneo, nazývaný aj Kalimantan, sa nachádza uprostred malajského súostrovia a s celkovou rozlohou vyše 700 tisíc km² sa vo svetovom meradle dostáva na tretiu priečku medzi najväčšími ostrovmi. Jeho územie je členené medzi krajiny Indonézia, Malajzia a Brunej, pričom tento nenápadný, no citeľný kontrast má na život na ostrove rôzne vplyvy a ponúka skutočne rôznorodé typy dovolenky. Tropická klíma spôsobuje vysokú vlhkosť vzduchu a teploty celoročne sa pohybujúce okolo 27 °C.

Borneo je pomerne málo členitý, no veľkú časť jeho povrchu tvoria madrovníkové močiare, kvôli čomu je na ostrove pomerne nízka obývanosť a hustota osídlenia. Ostrovom sa kľukatí reťazec pohoria od cípu Sampanmangio na severovýchode po juhozápadný špic, cíp Datu. Najvyššou horou je Kinabalu, ktoré je so 4 095 metrami zároveň najvyšším vrchom južnej Ázie. Rozsiahle časti tvoria tropické džungle, ktoré sú hlavným lákadlom dobrodružných cestovateľov, a nájdete tu aj najväčšiu jaskynnú sálu na svete Sarawackú sieň.

Netypické podnebie ostrova tvorí domov pre nespočetné množstvo zaujímavých rastlinných a živočíšnych druhov. Pre Borneo sú typické hlavne gibony a orangutany, taktiež slon indický. Vzácnym je napríklad vyhynutím ohrozený plachý druh nosorožca sumaterského, z ktorého existuje približne 30 kusov. K tunajším šelmám patrí leopard sundský, medvede malajské sú typickými obyvateľmi pralesa. Okrem toho sa tu nachádza približne 400 druhov plazov a viac ako 600 druhov vtákov.

Borneo ponúka možnosť dobrodružného bádania džungľou, ale i oddychovania na romantických plážach. Z absolútnej divočiny sa môžete zrelaxovať v moderných veľkomestách a odtiaľ sa vydať napríklad za históriou, ktorá na ostrove zanechala neprehliadnuteľnú stopu.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa