Marseille: unikátny prístav na juhu Francúzska

2013-07-03 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Hlavné mesto Provensálska je zároveň najstarším mestom Francúzska - jeho osídľovanie Grékmi sa začalo už 600 rokov pred Kristom. Dnes je hospodársky najvýznamnejším prístavným mestom na juhu Francúzska. Kozmopolitné a zároveň malebné, s bohatou históriou, bolo spolu s našimi Košicami vyhlásené za Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013.



Na svoju kultúru a odlišnosti od zvyšku francúzskych miest je mesto náležite hrdé. Do povedomia vstúpilo aj vďaka hip-hopovej a rapovej scéne, no na druhej strane je sídlom „tradičnej“ kultúry - návštevník by rozhodne nemal vynechať zastávky v množstve múzeí, galérií a divadiel, ale i historických budov.

Z množstva múzeí možno spomenúť populárne múzeum modernej módy Musée de la Mode či Musée d'Histoire de Marseille venujúce sa histórii mesta. Hrad Château d’If zo začiatku 16. storočia, ktorý slúžil ako väznica, sa spája s literárnou postavou románu Alexandra Dumasa Grófa Monte Christo. Za návštevu stojí aj Katedrála Notre-Dame de La Garde, rímsko-byzantská bazilika z 19. storočia stojaca na kopci na juh od Starého prístavu, z ktorej nádvoria je fantastický výhľad na celé mesto.

Marseille poznajú aj športoví nadšenci, najväčšmi kvôli futbalu. Jeho mestský futbalový klub Olympique de Marseille je svetoznámy. Vynikajú tu však aj iné športy, napríklad pétanque, plachtenie či rugby. V Marseille sa návštevníkom odporúča odložiť auto a pohybovať sa radšej metrom a autobusmi, centrum mesta je totiž pomerne prehustené a plné jednosmeriek.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa