Ostrov krásy - francúzska Korzika

2013-08-09 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Najhornatejší ostrov v Stredozemnom mori na západ od Talianska a juhovýchodne od Francúzska nenesie tento prívlastok náhodne. Rozmanitá scenéria, krásne hory i pláže, no aj prísna ochrana pred agresívnym rozvojom cestovného ruchu z neho robí jednu z perál Stredozemného mora.



Ostrov pripadol Francúzsku v roku 1768 a dnes má špecifické postavenie v ústave s vlastnou autonómiou. Oficiálnym jazykom je francúzština, hovorí sa tu však i taliansky či korzickým dialektom. Hlavným mestom je Ajjacio, rodisko Napoleona Bonaparteho.

Na Korzike je škoda preležať dovolenku na jednom mieste. K dispozícii sú totiž stredne náročné i náročné turistické trasy na niekoľko dní, zahŕňajúce návštevu mora i hôr, alebo len popri pobreží. Najvyšším vrchom Korziky je Monte Cinto s jeho 2 710 metrami nad morom. Pláže Korziky sú slnečné a ideálne na šnorchlovanie či potápanie. Nechýba ani windsurfing či kitesurfing. Počas zamračených dní poskytujú možnosti obhliadky historických centier miest.

Na Korzike sa spája talianska a francúzska kuchyňa, výnimočné postavenie tu majú gaštany. Tie sú miestnou špecialitou, vychádza to z histórie ostrova, počas nadvlády Janova tu na príkaz zasadili množstvo gaštanov, z ktorých si domáci zvykli pripravovať rozmanité jedlá. Kuchyňa je často skromná, to však len preto, že sa tu varí zásadne z čerstvých potravín. Špecialitou sú údeniny lonzu, coppa, klobásky figatelli či saucission z ošípaných a diviakov.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikitravel, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa