Sicília: krásy „mafiánskeho“ ostrova

2013-08-30 14:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Ostrov Sicília v Stredozemnom mori už tradične vnímame ako miesto, kde sa zrodila legendárna mafiánska organizácia Cosa Nostra. Gangsterské filmy, ako napríklad Krstný otec, ju preslávili po celom svete. Sicília je však omnoho viac ako len to - je to totiž krásny ostrov ponúkajúci nielen úžasný oddych a relax na pláži, ale aj dych vyrážajúce exkurzie do histórie.



Veď napokon, na ostrove sa vystriedalo naozaj pozoruhodné množstvo vládnucich etník až po dnešných Talianov. Sicília mala totiž vždy veľkú cenu, napríklad aj pre takých Rimanov fungovala ako „obilnica“. Dnes je však významným turistickým centrom, ktoré ročne navštívi obrovský počet turistov z celého sveta. A niet sa im čo čudovať. Odhliadnuc od krásnych pláží má tento ostrov najväčší počet pamiatok na svete zaradených do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Hlavným a najväčším mestom Sicílie je Palermo, v ktorom žije viac ako 650 tisíc obyvateľov. Okrem iných pamiatok v ňom nájdete napríklad Katedrálu Piazza Duomo, ktorá je postavená v normanskom štýle. Za návštevu rozhodne stoja aj staroveké Syrakúzy, v ktorých pôsobil legendárny učenec Archimedes. A keď už budete v Syrakúzach, nenechajte si ujsť návštevu jaskyne Dionýzovo ucho či ostrova Ortigia, ktorého námestie je vybudované v tvare lode.

Na juhu zasa nájdeme mesto Agrigento, ktorého súčasťou je takzvané údolie chrámov. Zabudnúť však nesmieme ani na mesto zo štvrtého storočia pred naším letopočtom s názvom Taormína nachádzajúce sa na hore More Tauro. Nájdete tu totiž jeden z najúžasnejších výhľadov na svete, ktorý v sebe zahŕňa aj najvyššiu európsku sopku Etnu.

Pokiaľ ide o sicílske pláže, väčšinou majú pieskový charakter, ale nájdu sa medzi nimi aj pláže kamenisté. Jednou z najkrajších pláží vôbec je San Vito lo Capo, ktorá sa pobrežím tiahne až niekoľko kilometrov. Nájdete tu všetko, čo by ste na pláži nájsť mali - nádherné more, piesok, reštaurácie, hotely, suveníry... Okrem tejto pláže sa však navštíviť oplatia aj ďalšie, ako napríklad vyššie spomínaná Taormína alebo Mondello. Na záver ale jedna rada: miestni obyvatelia nemajú príliš v obľube turistov, ktorí holdujú nudizmu. Takže na tento spôsob oddychu pre istotu zabudnite.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa