Kalifornské San Diego

2013-08-31 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - San Diego patrí medzi najväčšie mestá v Spojených štátoch amerických. Jeho 1,3 milióna obyvateľov z neho konkrétne po Los Angeles robí druhé najväčšie mesto v slnečnej Kalifornii. Svoju históriu začalo písať už v roku 1542, kedy sa tu vylodili prví Európania. Meno San Diego mu „prischlo“ v roku 1602. Dal mu ho španielsky conquistador Sebastian Viscaino, ktorý tu práve v tom roku pristal so svojou loďou.



O niekoľko storočí neskôr sa aj San Diega dotkla zlatá horúčka, ktorá sa v druhej polovici devätnásteho storočia prehnala celou Kaliforniou. Pre mesto to malo pozitívny dopad najmä v tom, že sem bola zavedená železnica. Najdôležitejším faktorom pre rozvoj San Diega v jeho histórii však bol nepochybne presun vrchného štábu Americkej pacifickej flotily po napadnutí základne Pearl Harbour Japoncami. Odvtedy význam San Diega radikálne stúpol.

Hoci je San Diego skutočné veľkomesto, mnohí jeho návštevníci na ňom obdivujú jeho príjemnú a pomerne kľudnú atmosféru. Vďačí za to najmä parku s názvom Balboa Park, ktorý sa nachádza priamo v centre mesta. V tomto parku nájdeme záhradu plnú kaktusov, japonskú záhradu, palmový kaňon či nádherné stavby postavené v španielskom koloniálnom štýle.

Najväčším ťahákom Balboa Park-u je však zoologická záhrada, v ktorej svoj domov našlo viac ako 4 tisíc zvierat tých najrôznejších druhov. Za návštevu rozhodne stojí aj ďalšia atrakcia San Diega - Old Town. Ide o najstaršiu štvrť, ktorá sa vyznačuje atmosférou starých domčekov, obchodíkov so suvenírmi a jedlami z mexickej kuchyne. Neďaleko Old Town nájdeme aj súbor krásnych viktoriánskych domov v komplexe, ktorý sa nazýva Heritage Park.

Najdôležitejšou časťou mesta je centrálna štvrť s názvom Downtown, v ktorej sa nachádza aj sieť ulíc so starými, ale zrekonštruovanými budovami, známa ako Gaslamp Quarter, čiže Štvrť plynových lámp. Vyznačuje sa mnohými divadlami, galériami či skvelými reštauráciami. Obchodným srdcom Downtown je ulica, ktorá svojím názvom evokuje New York - jej meno je Broadway.

Svoje sídlo tu majú najmä banky a firmy snáď každého druhu. Pre turistov je však podstatne zaujímavejšie impozantné obchodné centrum Horton Plaza postavené v roku 1985. No minimálne rovnako zaujímavé je aj Embarcadero - nábrežie na okraji Downtown-u. Návštevníci tu môžu vidieť kolekciu nádherných historických lodí, medzi ktorými nechýba ani legendárna lietadlová loď USS Midway.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa