Bájny Gibraltár

2013-09-21 10:00:00 |   |    | 

Na ploche šesť a pol kilometra štvorcového, na najjužnejšom cípe Pyrenejského polostrova neďaleko Afriky, leží Gibraltár. Mesto s bohatou históriou a mnohými turistickými zaujímavosťami, významné centrum obchodu a finančníctva.



Gibraltár má za sebou (a možno aj pred sebou) búrlivú históriu. Hlavným dôvodom je strategická poloha: kontrola nad Gibraltárskym prielivom. Gibraltár bol v minulosti britskou kolóniou a viackrát v histórii sa o získanie tohto mesta snažili Španieli. Už 8 rokov má však mesto plnú moc nad správou svojho územia, iba oblasť obrany a medzinárodných vzťahov sú v kompetencii Britov. Je pravda, že hádky medzi Španielmi a Britmi neutíchajú ani v tomto období. Súčasná španielska vláda opäť vyvíja iniciatívu na získanie Gibraltáru.

 

Prekrásna príroda, more i historické pamiatky

Najkrajší výhľad ponúkajú skaly Gibraltáru Upper Rock. Z nadmorskej výšky 426 metrov si môžete donekonečna vychutnávať jedinečný pohľad na samotné mesto, pobrežie Španielska, brehy Afriky, Stredozemné more i Atlantický oceán.

Gibraltár. To je aj pestré zloženie fauny a flóry, ktorá je sústredená najmä v chránenej časti The Upper Rock Nature Reserve. Neodmysliteľne ku nej patria opice, konkrétne makaky, ktoré sa s obľubou nechávajú kŕmiť okoloidúcimi turistami. Mimochodom, dodnes sa o nich traduje legenda: dokedy budú žiť opice na skalách Gibraltáru, dovtedy bude mesto patriť Angličanom. V chránenej oblasti sa sústreďuje aj mnoho migrujúcich vtákov. Ďalšou turistickou atrakciou sú delfíny žijúce vo vodách Gibraltárskeho prielivu.

Čo ponúka turistom centrum mesta? Jedným z dvoch veľkých námestí je Grand Casemates Square. Nájdete tu množstvo obchodíkov, barov, krčiem, reštaurácií a stánkov so suvenírmi. To však nie je všetko. V roku 1770 sa začalo so stavbou kasární Grand Casemates, ktoré boli dokončené v roku 1817. Dnes sa v budove konajú výstavy a nachádza sa tu niekoľko obchodov a reštaurácií. Zo severozápadnej časti sa na námestie dostanete cez historickú bránu Grand Casemates Gates.

Východná časť Gibraltáru je pre turistov zaujímavá z jedného dôvodu. Nachádzajú sa tu dve pláže: Catalan Bay a Sandy Bay. V Gibraltári je ešte jedna obľúbená a navštevovaná pláž, konkrétne Eastern Beach. 

Milovníci histórie by nemali vynechať južnú časť Gibraltáru. Turistickou atrakciou je sto tonové delo, ktoré bolo vyrobené v roku 1870. Z pôvodne štyroch vyrobených diel zostalo v meste Gibraltár len jedno. Súčasťou najjužnejšej oblasti mesta je Europa Point, kde môžete obdivovať oltár Panny Márie, Patrónky Európy a Gibraltáru: dva metre vysoké umelecké dielo. Neďaleko sa nachádza mešita, ktorá má prívlastok najužšia a zároveň najdrahšia mešita za meter štvorcový v Európe. A do tretice je súčasťou tejto oblasti Gibraltáru maják.

Medzi ďalšie atrakcie patria tunely z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré sú od mája 2005 sprístupnené turistom. Cintorín Trafalgar, vysvätený v roku 1798, pripomína svojím názvom bitku pri Trafalgare, ktorá sa odohrala 21. októbra 1805. Zaujímavé je, že na cintoríne sú pochovaní iba dvaja vojaci, ktorí zomreli na zranenia utrpené v tejto bitke.

 

Zdroj/autor: visitgibraltar.gi, wikipedia, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa