Korzika

2009-06-04 15:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Korzika je plná sôch jej najslávnejšieho rodáka - Napoleona Bonaparteho. Najbizarnejšia stojí na námestí Place St-Nicolas, kde vojvodca štylizovaný ako strážiaci svalnatý rímsky cisár.



Oficiálny názov: Korzika (Collectivité territoriale de Corse, La Corse)
Štvrtý najväčší ostrov v Stredozemnom mori, od roku 1768 súčasť Francúzska. Leží na juhovýchodne od Francúzska a západne od Talianska a severne od Sardínie. Bežne sa  považuje za francúzsky región. Od roku 1991 je „Korzickou územnou správnou korporáciou (v rámci Republiky)“, čím získala miernu autonómiu. Hrdá, divoká a trochu staromódna Korzika je v mnohom samostatná. Súčasťou Francúzska je zo svojej 4000 ročnej histórie len posledných 200 rokov, jej jedinečná kultúra, hudba a jazyk prežili až dodnes.

Rozloha:
8 722 km²
Počet obyvateľov:
279 000 (2006)
Časové pásmo:
Slovensko 0 hod.
Podnebie:
stredomorské, medzi júnom a septembrom sú priemerné teploty okolo 25°C, maximálne dosahujú viac ako 35°C. Jar a jeseň sú príjemné s teplotami okolo 15 – 20°C. 
Mestá:
Ajaccio (hlavné mesto), Bastia, Bonifacio, Calvi, Cargèse, Corte, Porto-Vecchio, Saint-Florent / San Fiurenzu
Mena:
euro (EUR)

Jazyky:
francúzsky (úradný), korzický
Správne členenie:
dva departmenty: Corse-du-Sud, Haute-Corse
Národnost. zloženie:
Korzičania, Francúzi
Náboženstvo:
katolíci 
Víza a doklady:
Pre vstup na Korziku platia rovnaké pravidlá ako pre vstup do Francúzska. Pri turistických cestách do 90 dní stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.
Bezpečnostné riziká:
Korzika je bezpečnou turistickou destináciou. Na ostrove existuje hnutie za nezávislosť, v minulosti tu došlo ku niektorým teroristickým činom, ale ich cieľom turisti neboli.
Zdravotníctvo: Zdravotnícke zariadenia sú na dobrej úrovni.  Lekárne - sú dobre vybavené , otvorené spravidla od 8:00 do 13:00 alebo 14:00. Cez niektoré dni v týždni sú otvorené aj po sieste približne do 20:00 hod. Po predložení Európskeho zdravotného preukazu je slovenským občanom poskytovaná rovnaká zdravotná pomoc ako miestnym obyvateľom.
Časť zdravotných zákrokov je spoplatnená, odporúča sa pripoistenie. Na niektoré druhy športov je potrebná špeciálna poistka (napr. lyžovanie, let na rogalovom krídle, skok padákom). Pri vážnejších ochoreniach je vhodné mať pri sebe príslušný preukaz o tomto ochorení, druhu užívaných liekov, a o krvnej skupine.

Musíte vidieť:
Ajaccio - hlavné mesto ostrova s rodným domom Napoleona Bonaparteho, renesančnou katedrálou a múzeom Fesch s druhou najväčšou francúzskou zbierkou talianskej maľby po Louvre
Bastia – s barokovou starou štvrťou Terra Vecchia, najväčším korzickým kostolom St-Jean Baptiste, miestodržiteľským palácom (dnes etnografické múzeum)
Corte - symbol nezávislosti Korziky, v 18. storočí hlavné mesto, kultúrne a duchovné centrum ostrova,. Nad mestom sa týči pevnosť, atrakciou je Národný palác, Korzické múzeum a Korzická univerzita Pasquala Paoliho  
Niolo – horský región vo vnútrozemí ostrova, raj pre milovníkov outdoorových športov
Sartène – „najkorzickejšie z korzických miest“ , dejisko mnohých medzirodinných a medzimestských vendiet
Aiguilles de Bavella – jedna z najkrajších horských scenérií južnej Korziky
G 20 – najznámejšia turistická cesta naprieč horami Korziky, jej prechod trvá najmenej 17 dní, závisí od počasia, kondície. Pri prechode sa napriek dobrému značeniu doporučuje kvalitná topografická mapa.
pevnosť Bonifacio –  opevnené centrum mesta na strmých útesoch padajúcich priamo do mora
Filitosa – megalitické centrum Korziky, menhiry pochádzajú z neolitu, tie „mladšie“ z čias Rímskej ríše.
Les Calanques de Piana – nevšedná krajina červených granitových útesov bizarných tvarov

Doprava:
Napriek štyrom letiskám sa v rámci ostrova nelieta. Cestovanie vlakom je obmedzené na dve trate spájajúce mesto Bastia a Ajacciom. Korzická železnica je unikátnym inžinierskym projektom s 38 tunelmi, 34 viaduktami a 12 mostami, z ktorých jeden postavil sám Gustav Eiffel. Vlaky medzi Bastiou a Ajacciom idú štyrikrát denne, cesta trvá štyri hodiny. Lístok stojí okolo 20 Euro. Medzi najväčšími mestami premávajú autobusy. Na presnosť ich odchodov sa nespoliehajte. Pri cestovaní autobusmi rátajte s dlhými prestojmi a zmenami. Ceny sú podobné ako pri vlakoch. Autá sú flexibilnejšie, ale úzke cesty, slepé zákruty, strmé klesania, netrpezliví Korzičania, problémy s parkovaním a dopravné zápchy jazdenie znepríjemňujú. Podmienkou pre požičanie auta je národný vodičský preukaz, platný minimálne jeden rok. V strmom stúpaní má prednosť auto idúce nahor. Pri cestách vlastným autom je potrebná zelená karta.

Populárna je cyklistika, po celom ostrove je možné požičať si horské bicykle. Väčšina miest je natoľko malá, že sa dá prejsť pešo. Ajaccio a Bastia majú miestnu hromadnú dopravu. Inde ste závislí na taxíkoch, ktoré sú označené žltým panelom na streche. Cena na kilometer je okolo 1,70 euro, k tomu sa platí nástupné a príplatky za batožinu. Večer, v noci a cez víkend sú ceny vyššie. Lodná doprava – spojenie ostrova v s pevninou zabezpečuje šesť trajektových prístavov, lode sa plavia na francúzsku Riviéru (Marseille, Toulon, Nice) a do Talianska (Livorno, La Spezia, Savona a pod.). Najkratšia plavba trvá štyri hodiny.         

Jedlo a pitie:
Korzická kuchyňa je ovplyvnená talianskou a francúzskou, ale má niekoľko originálnych jedál. Gaštan je tradičným korzickým jedlom a pridáva sa do viacerých jedál a dezertov. Typické korzické jedlá lonzu, coppa, ham, figatellu a saucisson sa pripravujú z bravčoviny, alebo z diviaka. Canistrelli je dezert s viacerými príchuťami. Nájsť reštauráciu so skutočným korzickým jedlom je ťažké.  
Na ostrove varia niekoľko miestnych pív, majú vlastnú kolu a robia vlastné víno. Pri objednávaní koly nie je nezvyčajná otázka „Dáte si americkú alebo korzickú?“. Z pív sa oplatí vyskúšať značky Coloumbe alebo Biere Torre, inde vo Francúzsku ich nezoženiete.
V reštauráciách a v hoteloch je do výslednej ceny zahrnutý aj 15% poplatok za obsluhu.  Pri spokojnosti s obsluhou sa nechávajú ďalšie dve-tri percentá.


Internet (.fr):
www.corse.fr/, www.visit-corsica.com/grand_public/

www.corsica.net/ http://en.wikipedia.org/wiki/Corsica

Komunikácia:
Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)
Ako cestovať:

www.letenky.zoznam.sk , http://zajazdy.zoznam.sk

  

 

Zdroj: wikitravel, lonelyplanet, cedok

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa