Sicília

2010-06-09 22:14:00 |   |    | 

TALIANSKO- Sicília ako najväčší ostrov Stredomoria postupne lákal kolonistov a dobyvateľov všetkých národností. Zanechali tu grécke chrámy, rímske ruiny, normandské kostoly a hrady, a arabsko-byzantské dómy.



Oficiálny názov:  Sicília, Regione Siciliana

Ostrov na južnom cípe Talianska, od pevniny ju oddeľuje päť kilometrov široká Messinská úžina. Sicília je plná kontrastov, nájdete tu hlučné Palermo, grécke ruiny Syrakúz, nebezpečnú Etnu, turistické Lipari, rýchlo postavené mesto Panarea, a záludne duniacu Stromboli.

Rozloha
25 708 km²
Počet obyvateľov
5 050 166 (2010)
Časové pásmo
Slovensko 0 hod.
Podnebie
stredomorské, s horúcim a suchým letom a miernou, ale vlhkou zimou. Vnútrozemie je chladnejšie. Priemerná teplota sa pohybuje okolo 19 °C v lete a 5°C v zime. Na pobreží sa priemerné letné teploty pohybujú okolo 26 °C, v zime okolo 10 °C. Juh ostrova ovplyvňujú horúce vetry zo Sahary a teploty sa vyšplhajú až na 40 °C. Od mája do septembra takmer neprší. 
Mestá
Palermo (hlavné mesto), Agrigento, Caltanissetta, Carini, Catania, Enna, Gela, Messina,  Syrakúzy, Noto, Santa Caterina Villarmosa, Taormina, Trapani, Corleone
Mena
euro (EUR)
Jazyky
taliansky (úradný), sicílsky,
Správne členenie
9 provincií 
Národnost. zloženie
Sicílčania, Taliani, prisťahovalci z Albánska a severnej Afriky
Náboženstvo
katolíci (95%) 
Víza a doklady
Pre vstup na Sicíliu platia rovnaké pravidlá ako pre vstup do Talianska. Pri turistických cestách do 90 dní stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.
Bezpečnostné riziká
Bezpečnostná situácia je porovnateľná s ostatnými európskymi krajinami. Odporúča sa dodržiavať základné bezpečnostné pravidlá: dávať si pozor na cenné veci, na pláž nenosiť veľkú finančnú hotovosť a doklady. Rozhodne sa nedoporučuje nákup značkového tovaru u pouličných predajcov a na trhoch. Podľa talianskych zákonov hrozí pokuta nielen predajcovi, ale aj zákazníkovi. 
Zdravotníctvo Odporúča sa využívať Európsky preukaz zdravotného poistenia. Bezplatná zdravotná pomoc je poskytovaná len v urgentných prípadoch ohrozujúcich život a zdravie osoby. V ostatných prípadoch je potrebné uhradiť sumu za spoluúčasť, ktorá sa pohybuje od 14 Euro vyššie. Vo väčších turistických centrách je zdravotná služba (centro medico)  priamo na plážach. Lekárne sú označené zeleným krížom v žltom krúžku. Otvorené sú  väčšinou od 9:00 do 12:30, po obede od 13:30 do 18:00, niektoré sú otvorené nonstop. Aj prípade že sú lieky prepísané, platí sa v hotovosti.

Musíte vidieť
Agrigento – mesto založené Grékmi z Rodosu, býval tu  J. W. Goethe. Známe sú dórske chrámy: Jupiterov (Tempio di Giove), Héraklov (Tempio di Ercole), Condordiin (Tempio della Gondordia) a chrám bohyne Juno (Tempio di Giunone). Oplatí sa vidieť  aj kostol  Chiesa del Purgatorio so vstupom do hypogea (podzemného vodovodného systému z 5. stol. pred.n.l.);
Catania - mesto na úpätí sopky Etna. Na námestí stojí pozoruhodná fontána s bielym obeliskom a slonom z čiernej lávy, významná je aj mohutná štvorcová pevnosť Castello Ursino;
Cefalú - mesto s významnou normanskou katedrálou z 12. storočia;
Etna -  mimoriadne aktívna, desiata najväčšia sopka na svete, sídlo starovekého boha Vulkána. Výstup na vrchol je nebezpečný a preto zakázaný. Obhliadka sopky je možná železnicou, panoramatickou cestou, alebo lanovou dráhu. Situácia sa mení podľa lávových prúdov. Okolie Etny je vyhlásené za národný park;
Liparské ostrovy – súostrovie ležiace na sever Sicílie, kultúrna a prírodná pamiatka UNESCO;
Stromboli – ostrovček tvorený rovnomennou aktívnou podmorskou sopkou. Jej posledná explózia sa uskutočnila v roku 2003. Pre turistov sú vybudované úkryty a bunkre;
Marsala – miesto odkiaľ zahájil svoje ťaženie Giuseppe Garibaldi, okrem katedrály sú pamiatkami Palazzo Pretorio, kláštor San Pietro, baroková mestská brána a ranokresťanský kostol San Giovanni s rímskymi mozaikami;
Messina – významný prístav pre spojenie s talianskou pevninou, po zemetrasení z roku 1908, sa tu zachoval len normandský kostol z 12. storočia  Santissima Annunziata dei Catalani;
Monreale – mestečko s najkrajšou katedrálou na Sicílii;
Palermo – hlavné mesto ostrova založené Feničanmi, unikátna zmes orientálnych a európskych  vplyvov, nájdete tu antické, islamské, normandské, barokové aj secesné stavby. Medzi najkrajšie patria: katedrála zasvätená Panne Márii, normandsko-gotický kostol Martorana, Cappela Palatina v Kráľovskom paláci z 12. stor. so sklenenými mozaikami. Historickým centrom mesta je križovatka Quattro Canti  so skupinou barokových kostolov San Giuseppe a Santa Caterina. Obdivuhodný je normandský kostol San Giovanni degli Eremiti, Archeologické múzeum a trh Vuccurio;    
Segesta – archeologické nálezisko s chrámom Tempico, najvýznamnejšou juhotalianskou antickou stavbou;
Syrakúzy – pôvodne grécke mesto, narodil sa tu Archimedes, a žil dramatik Aischylos. Patrí medzi najlepšie prístavy celého Talianska. Jadro starého mesta je na ostrove Ortigia. Miestny Apolónov chrám je najvýznamnejšou dórskou pamiatkou Sicílie. Oplatí sa vidieť aj Archeologické múzeum Palo Orsi. Ostrov je s pevninou spojený mostom. Na pevnine sú jaskyne s unikátnym antickým oltárom a archeologický areál;
Taormina – dôležitý prístav veľkých výletných lodí na plavbách Stredomorím;
Trapani – mestečko kde sa odohrával dej slávneho seriálu „Chobotnica;“
Zingaro – prírodná rezervácia s chodníkmi prechádzajúcimi po najkrajších častiach pobrežia;

Doprava
Sieť autobusových liniek je dobre vybudovaná, aj do najmenších dedín jazdí denne aspoň jeden autobus. Hlavnými centrami sú Palermo a Catania. Do Palerma sa dostane skoro z každého miesta na Sicílii. 
Autom Po ostrove sa oplatí jazdiť autom, mimo obývaných oblastí a turistických centier  chodníky neexistujú. Problematické je jazdenie a parkovanie vo väčších mestách. V dopravnej špičke si musíte vlastnú cestu prebojovať. Diaľnice na ostrove sú spoplatnené.
Taxíky sú pomerne drahé, oplatia sa pri cestovaní viacerých osôb, alebo ako rýchly dopravná prostriedok.
Vlakom najfrekventovanejšie linky  jazdia medzi mestami Messina, Palermo a Syrakúzy (asi v dvojhodinových intervaloch). Na hlavné trasy nadväzujú miestne spoje, ktoré jazdia striedmejšie. Miestnou atrakciou je súkromná úzkokoľajka spájajúca Cataniu, s mestom Giarre. Jazdí po úpätí Etny, okruh je dlhý okolo sto kilometrov,  trvá asi štyri hodiny, jazda ponúka krásne výhľady na sopku.
Loďou Trajekty z osobného prístavu v Messine smerujú do kalábrijského Régio di Calabria a Villa San Giovanni. Pravidelné spoje tiež spájajú mesto Catania s Neapolom. Spojenie s Liparskými ostrovmi je zabezpečené z miest Cefalú, Massina a Milazzo. Najrýchlejším spojením sú vznášadlá  (aliscafi), ich nevýhodou je obmedzená veľkosť batožiny.

Jedlo a pitie
Sicílska kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete. Väčšina jedál pochádza z mora. Dôležitou prísadou je špeciálny olivový olej, ktorý Sicílčania nazývajú "saracena." Jedlá sú typicky stredomorské, so silným arabským a španielskym vplyvom. Medzi populárne korenia patria mandle, jasmín, rozmarín, mäta, olivy a bazalka. Sicílske dezerty patria medzi najlepšie v Taliansku. Oplatí sa vyskúšať cannoli (pečivo plnené sladkým syrom ricotta), granita (ľad miešaný s kusmi ovocia). Známym exportným artiklom je arabský koláč cassata. Lacným sicílskym fastfúdom je Arancini – plnené ryžové guličky, inde ako na Sicílii ich zoženiete len ťažko.  
Nápoje  Sicílčania veľa alkoholu nepijú (ostrov má najnižšiu úroveň alkoholizmu v Taliansku). Sicília má viac viníc ako akýkoľvek iný taliansky región. Známe sú predovšetkým silné a sladké vína Moscato a Marsala. Dnes sa výroba orientuje na ľahšie vína. Najznámejšími sú Nero d'Avola, Bianco d'Alcamo, Malvasia, Passito di Pantelleria, Cerasuolo di Vittoria, Etna Rosso, Etna Bianco. Najpopulárnejším nealkom je Limoncello – sladký nápoj s citrónovej kôry.
Prepitné Bežne sa dáva čašníkom 10 %, v reštauráciách sa účet zaokrúhľuje nahor aj v prípade, ak je obsluha zahrnutá v cene. Vrátené drobné je zvykom nechať ležať na stole. Sprepitné by nemalo byť menšie ako 0,50 EUR. Taxikári očakávajú asi 10 % z ceny jazdného, minimálne asi 1 EURO.

Otváracie hodiny
Banky sú otvorené cez pracovné dni od 8:30 do 14:00 a od 15:00 do 17:00 hod. 
Pošty vo väčších mestách a turistických strediskách sú otvorené cez pracovné dni od  8:00 do 18:00. V sobotu len dopoludnia, v nedeľu sú zatvorené. V menších mestách sú otvorené len dopoludnia. Poštové schránky sú červené a majú otvory označené „per la citta“ pre miestnu poštu a „per tutte le altre destinazioni“ pre všetky ostatné aj zahraničné destinácie.
Turistické informačné kancelárie nájdete vo všetkých turistických strediskách. www.enit.it  Obchody sú otvorené od pondelka do soboty od 9:00 do 13:00 alebo 14:00, popoludní od 16:00 do 20:00. Veľké obchodné centrá a obchodné domy sú otvorené od 8:30 do 19:30. V nedeľu je väčšina obchodov zavretá. V mestečkách sa aspoň raz do týždňa koná trh, kde sa dá nakúpiť lacnejšie ako v obchodoch. O cene potravín nie je zvykom jednať. Pri akýchkoľvek nákupoch sa odporúča požiadať o účtenku (scontrino), kontroly finančnej polície sú časté a pokuta môže byť udelená aj majiteľovi podniku aj zákazníkovi. Zo strany polície ide boj proti daňovým únikom.

Pláže
Niektoré pláže sú piesočné a kamenné, iné sú natoľko pieskové, že pripomínajú pláže v Karibiku. Na vybraných miestach sa za slnečníky platí. Kúpanie bez plaviek nie je dovolené, na Sicílii je prostriedkom ako privolať políciu, alebo agresiu miestnych obyvateľov. „Hore bez“ zakázané nie je, ale Sicílčanov môže pohoršovať.  Na všetkých plážach platí prísny zákaz stanovania a nocovania pod šírym nebom. Za nedodržanie sa platia pokuty až do niekoľko tisíc euro. 

Suveníry
Medzi sicílske suveníry patria tradičné výrobky, napríklad keramika z Caltagirone,výšivky z Taorminy, predmety vyrobené z lávy, miestne vína alebo „panforte“ (pikantná zmes sušeného ovocia s orieškami).

Internet (.it):
http://www.sicilyguide.com/ , http://en.wikipedia.org/wiki/Sicily

Komunikácia
Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)
Ako cestovať:
www.letenky.zoznam.sk


Bez záruky
Viete, kde leží spiaca princezná? V Palerme na Sicílii. Mŕtvola Rosalie Lombardio dodnes vyzerá ako prekrásna vosková bábika. Jej pleť je ružová a vyzerá, ako by sa chcela každú chvíľu prebudiť z svojho takmer storočného spánku. 

 

 

Zdroj/autor: wikitravel, lonelyplanet, nettravel, drom
 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa