Florida

2010-07-02 19:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Slnečný štát, ktorý má nekonečný sprievod nevšednosti, nádhery a výstrednosti.



Oficiálny názov: Florida
The Sunshine State je najjuhovýchodnejším (27) štátom USA. Populárna zimná destinácia je zvláštna, rozkošná, nezvyčajná a podivuhodná. Jediné čo chce, je zábava. Rátajte s gýčovými parkami ako Walt Disney World, s krokodílími farmami, s vystúpeniami morských panien.

Okrem povrchných pôžitkov umelých atrakcií sú po celom štáte roztrúsené prírodné krásy. Florida má nekonečne dlhé pobrežie, od pláže nikdy sa nevzdialite na viac ako 60 míľ. Krištáľovo-čisté vody, pestrofarebné rybičky, jedinečné koralové útesy na území USA nájdete vo Florida Keys, letmo uzriete krokodílov v národnom parku Everglades v najväčšej subtropickej divočine v USA. Z miest za zmienku stoja príjemné reštaurácie vo Fort Lauderdale, hedonická  Daytona, úžasné pláže a ľudia v Miami.

 

Rozloha
170 304 km²
Počet obyvateľov
18 740 900 (2010)
Časové pásmo
Slovensko – 6 hod.,– 7 hod. (západná časť)
Podnebie
Florida je rovinatá, krajinu tvoria pobrežné nížiny, mokriny, upravené bažiny. Zvlnený je len   sever štátu. Pobrežie je chránené ostrovnou bariérou, juh pred otvoreným oceánom strážia  koralové útesy. Vody medzi ostrovmi a pobrežím sú prezývané Intracoastal Waterway. V Miami a na južnej Floride je hlavnou sezónou obdobie od decembra do februára. Klíma je teplá, suchá, s veľkým počtom turistov a vysokými cenami. Od júna do októbra rastú teploty, viac prší, klesajú len ceny. Leto v Orlande je horúce a drsné, v Jacksonville, St Augustine a v Panhandle je hlavnou turistickou sezónou. Zima môže byť chladná.
Mestá
Tallahassee – (hlavné mesto), Fort Lauderdale - „Benátky Ameriky“, Jacksonville, Miami – centrum hispánskej kultúry v USA, Orlando – hlavné mesto tematických parkov, Panama City, Pensacola, Tampa, West Palm Beach
Mena
americký dolár (USD)

Jazyky
anglický, španielsky (20%)
Náboženstvo
protestantské (48%), katolícke (26%) židovské (3%)
Víza a doklady
platia tu rovnaké pravidlá ako pri vstupe do Spojených štátov

Honorárny konzulát SR
konzul Mrs. Cecilia F. Rokusek
14997 SW 40tt Street, Davie, FL 33331
adresa sídla HK SR : 13325 Arch Creek Road, North Miami, FL 33181
T +1/ 239 / 822 8409
rokusek@nova.edu

Bezpečnostné riziká
Florida má vysoký výskyt hurikánov. Počas ich sezóny (1. jún – 30. november) sa odporúča  kontrolovať predpovede Národného centra hurikánov. Dávajte si pozor, kde a kedy plávate. Pláže sú výborné, ale vo vode sú často točivé spodné prúdy, baktérie alebo medúzy. Orientujte sa podľa plavčíkov a ostatných. Ak nie je vo vode nikto, buď je more rozbúrené alebo sú tam medúzy. Okres Volusia je známy vysokým počtom útokov žralokov, dávajte si pozor hlavne pri surfovaní. Aj keď je ich počet nižší ako 50, raz za dva-tri roky dôjde ku smrteľnému napadnutiu. Najväčším rizikom je plávanie za úsvitu alebo súmraku. V riekach alebo v jazerách sa plávať neodporúča. V stojacich floridských vodách často žijú aligátory, alebo jedovaté hady. Na ľudí útočia len zriedka.
Na Floride sú časté silné búrky produkujúce množstvo bleskov, ktoré zabijú mnohých ľudí. Najviac obetí je na golfových ihriskách. S búrkami niekedy prichádzajú silné vetry, alebo tornáda.  Aj keď ich je pomerne dosť, na Floride nebývajú silné.  
Intenzita kriminality sa na jednotlivých miestach mení. Do niektorých častí väčších miest sa po zotmení chodiť neodporúča. V turistických oblastiach sú prepadnutia zriedkavé, oveľa častejšie sú krádeže.   
Zdravotná starostlivosť: zodpovedá pomerom v USA.

Musíte vidieť
South Beach – pláž plná krások a nočných klubov s pastelovými, secesnými kulisami; 10 000 Islands – drsné ale nádherné, raj kajakárov; Key West – svieži, uvoľnený ostrov s karibskou atmosférou; Fort Lauderdale – hviezdne pláže, luxusné reštaurácie, renovovaná scéna gejov a lesbičiek; Universal Studios Florida – najlepší zábavný park, známy pre divoké a vzrušujúce jazdy; Lake Eola – pokojné centrum Orlanda s tienistými chodníkmi a nábrežnými kaviarňami; Kennedy Space Center – najbližšie ako sa dostanete k vesmíru, bez toho aby ste zaplatili milión dolárov; Canaveral National Seashore – osamotené kajakovanie medzi tichými mangrovníkmi; Ocala National Forest – hrboľaté, turistické trasy, vzácne druhy zvierat, čisté krištáľové pramene; St. Augustine – stará pevnosť, ulice plné obchodov so starožitnosťami, a fontána mladosti, kde to všetko začalo; Sanibel & Captiva – útek od sveta cyklistickými  trasami a výborným plávaním; Fort DeSoto Park & Beach – pravdepodobne najlepšia pláž v USA; Apalachicola – historický prístav, kúzelné dedinky, svetoznáme ustrice; Grayton Beach State Recreation Area – nádherné pláže, úchvatné západy slnka; Disney World - najväčší zábavný park;

Doprava
Cestná doprava – linky autobusovej spoločnosti Greyhound premávajú po celom štáte. Samozrejme nechýbajú tu ani menšie lokálne a regionálne dopravné spoločnosti.
Ceny za prenájom áut sú nižšie ako v ostatných štátoch, ale sú pohyblivé. Rátajte s cenou okolo 200 USD na týždeň, za normálne auto. Okolo Vianoc môžete za to isté auto zaplatiť až 900 USD. Požičovne nájdete na všetkých väčších letiskách, Orlando je známe ako „Hlavné mesto auto požičovní na svete.“
Vlaky Silver Meteor a Silver Star spoločnosti Amtrak denne premávajú medzi New Yorkom a Miami. Vlak Sunset Limited premáva medzi Los Angeles a Orlandom trikrát do týždňa. Na Floride zastavujú v mestách Jacksonville, Palatka, DeLand, Winter Park, Orlando, Kissimmee, Tampa, Lakeland Winter Haven, Sebring, Okeechobee, West Palm Beach, Delray Beach, Deerfield Beach, Fort Lauderdale, Hollywood, a v Miami.

Jedlo a pitie
Na floridskú kuchyňu pôsobí viacero vplyvov a štýlov, od severu na juh sa líši. Pôvodná španielska, africká, a južanská kuchyňa sa skrížila s kubánskou a karibskou. Na severe Floridy sa stretnete s kuchyňou amerického juhu, čím južnejšie pôjdete bude to viac karibské,. Miestni šéfkuchári vždy mali prístup k čerstvým rybám a dlhá pestovateľská sezóna ponúka čerstvú miestnu zeleninu.
Citrusové plody sú jedným z hlavných exportných artiklov štátu. Pri ceste uvidíte mnoho stánkov, kde ponúkajú ich vzorky. Rastú tu tiež grapefruity, avokádo, mango, papája, maracuya, kokosy a iné tropické ovocie. Tieto sú jednou zo základných surovín pri tvorbe omáčok a marinád, používajú sa do marmelád, polievok, alebo dezertov. 
Veľmi populárne sú jahody, hlavne počas sezóny (február-marec) si ich nenechajte ujsť.
Najpopulárnejšou rybou je kanic. Reštaurácie ich ponúkajú čerstvé, kúpené priamo od rybárov. V ponuke nájdete aj rozličné druhy koralových rýb, mečúňe, alebo žraloky.

Typickú kuchyňu amerického juhu nájdete na severnej a v strednej časti polostrova. Veľmi populárne je barbeque. Ak tanier BBQ stojí viac ako 10 USD, ide o drahú reštauráciu, mnohokrát sú lepšie tie lacnejšie. Sladký čaj (podobný ice tea) sa bežne pije po celom štáte, na juhu si môžete vybrať aj „nesladký“. Varené arašidy, ktoré predávajú predavači rovno pri cestách sa tiež oplatí skúsiť. Miestnymi špecialitami sú jedlá ako grits (kukuričné krupicová kaša), okra, gravy 'n biscuits. Kubánsku kuchyňu objavíte v okolí Miami a Tampy, medzi obvyklé jedlá patria kubánske sendviče, dezerty, alebo čierna fazuľa s ryžou. 
Predajne alkoholu sú rozšírené po celom štáte, ale v piatich okresoch na severe sa alkohol nepredáva. Obchody s alkoholom sú súčasťou obchodných centier, supermarketov aj lekární, mnohých potravín, dokonca ho kúpite aj na benzínových pumpách. Bary a kluby sú populárne po celom štáte, Miami Beach je známe mnohými tematickými a luxusnými barmi. Podobne ako v každom inom americkom štáte je predaj a vlastnenie alkoholu legálne len ak ste starší ako 21 rokov. Razie sú najmä v turistických oblastiach časté.

Internet
www.visitflorida.com/
www.myflorida.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Florida

Komunikácia:
Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno)

Letisko
Orlando International Airport (MCO) www.orlandoairports.net 
Miami International Airport (MIA) www.miami-airport.com 
Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL) www.broward.org/airport/
Tampa International Airport (TPA)  http://www.tampaairport.com/

Ako cestovať:
www.letenky.topky.sk

Do kufra:
Lonelyplanet.com, Roughguides.com 

Bez záruky:
Medzi miestne špeciality patrí mäso z aligátora. Považuje sa za zdravšie ako kuracie a chutí vraj podobne. Viac bleskov ako na Floride je len v centrálnej Afrike.

Kedy cestovať: Sú obľúbené obdobia, kedy je väčšina parkov preplnená stojí sa dlhé hodiny na každú jazdu. December až február ponúka najlepšie počasie s nižšími teplotami a menšou pravdepodobnosťou dažďa, na druhú stranu musíte pripravený na chladné večery. Od konca augusta do príchodu Vianoc je obvykle kľud. Davy sa objavujú na Vianoce, Veľkú noc a hlavné prázdninové víkendy. Európania prichádzajú v cykloch od polovice júna do polovice augusta, kedy je priemerná teplota okolo 30°C ( 90°F ) s odpoludňajšími búrkami. (florida.sk)
 

 

Zdroj/autor:  wikitravel,wikipedia,lonelyplanet,mzvsr,drom

VIDEO Orlando


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa