Mostar - perla Bosny a Hercegoviny

2012-02-07 15:05:00 |   |    | 

BOSNA A HERCEGOVINA - Mostar, s tajuplnou vôňou orientu, patrí ku skvostom Bosny a Hercegoviny a je cieľom mnohých dovolenkujúcich v susednej chorvátskej Dalmácii. Malá krajina, v juhozápadnej časti Balkánu, je zmesou kultúr, ktoré sú v súčasnosti lákadlom pre turistov. Rozličné náboženstvá, zvyky, tradície, rituály, historické a kultúrne pamiatky - to je Bosna a Hercegovina. Typickým predstaviteľom jedinečnosti zmiešanej kultúry je stredoveké historické mesto a obchodné centrum Mostar. Od júla 2005 patrí do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.



Mostar a jeho slávne i smutné časy

Mostar sa nachádza v kraji Hercegovačko-neretvanski. Symbolom mesta je elegantný most, ktorý sa zaslúžil o vznik názvu samotného mesta. Most sa nachádza necelých 29 metrov nad tyrkysovou hladinou rieky, ktorá si pamätá slávne i smutné časy obchodného centra Bosny.

Historické kresťansko-moslimské mesto, ktoré je vo svete preslávené mostom z dielne architekta Mimara Hajrudina z roku 1565, je zároveň najslnečnejším mestom Európy. Nachádza sa v údolí a od pradávnych čias je jeho história spätá s riekou Neretva. Vďaka rieke Neretve sa stalo významným centrom Bosny a Hercegoviny.

Vojnový konflikt v bývalej Juhoslávii sa večným písmom zapísal do dejín mesta. S bombardovaním mesta sa začalo 3. apríla 1992 a počas tohto obdobia bolo poškodených mnoho historických objektov. Medzi nimi aj dominantný symbol Mostaru - Starý most zo 16. storočia, vyrobený z kameňa. Jeho obnova začala v roku 2001 a trvala tri roky. V súčasnosti je trpkou spomienkou na časy vojny a zničenia mosta kameň s nápisom „Don΄t forget ΄93“.

 

Mostar a jeho skvosty

Nezabudnuteľným čarom orientu dýcha ulička vydláždená kameňmi - Kujundžiluk, ktorá je preplnená drobnými obchodíkmi, stánkami so suvenírmi a občerstvením. Dominantou ľavého brehu Neretvy sú veže Herceguša a Tara, ktoré sú v súčasnosti sídlom múzea. Západný breh rieky sa stal domovom veže Halebija.

Najväčšia moslimská mešita pochádza z obdobia 17. storočia. Je orientovaná severne od Kujundžiluku a nesie názov pašu Koski Mehmeda. Jednou z mnohých zaujímavostí mešity je aj skutočnosť, že ponúka najkrajší výhľad na Starý most. Za návštevu stojí aj ďalšia mešita - Karadozbegova džamija z roku 1557, ktorá patrí medzi skromnejšie pozostatky osmanskej architektúry.

Tak ako k Mostaru patria mešity i katolícke kostoly, nájdete tu aj mnohé staré turecké domy, dom Biščeviča čošak nevynímajúc. Za najkrajšiu stavbu, z dôb Osmanskej ríše, je považovaný tristo rokov starý Muslibegovica dom, ktorý približuje život jeho pôvodných vlastníkov.

Pri návšteve Mostaru nevynechajte malú napodobeninu slávneho Starého mosta, Most Kriva Cuprija, ktorý bol postavený niekoľko rokov pred slávnym symbolom Mostaru. Z dôb osmanskej ríše sa zachovala Hodinová veža z roku 1630, ktorá je významnou súčasťou historických pamiatok Mostaru.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa