Bergen - jeden z najstarších prístavov v Európe

2012-02-29 10:00:00 |   |    | 

NÓRSKO - Približne sto kilometrov južne od najdlhšieho nórskeho fjordu Sognefjorden leží na pobreží jeden z najstarších prístavov v Európe, Bergen. Obopätý horami a bičovaný Atlantikom je takmer stále zahalený pod rúškom hmly a oblakov. Založený v rokoch 1066 až 1093 je doteraz aj jeden z najväčších v Európe.



Hmla a dážď - keď nie, tak sneh

Na prvý pohľad vyzerá Bergen ako každé väčšie mesto v tejto horskej krajine, no pozriete sa bližšie...

Človek si všimne, že veľmi vkusne odetá dáma, malé dieťa či muž v obleku má zrazu obuté obyčajné rôznofarebné gumené čižmy. Prečo? Tento prístav je známy aj medzi Nórmi svojím počasím. Ak neprší, je hmla. Ak nie je hmla a neprší, tak na kopci Floyen, vyhliadkovej dominante Bergenu, je cukrová čiapočka snehu.

Zrážok je tu teda dosť, záleží len na ročnom období. Od oceána ho delí len niekoľko menších okolitých ostrovov, ktoré ovplývajú silne oceánskou faunou a flórou, kde nájdeme aj močiare a rašeliny s odhalenou skalou, lišajníkom a množstvom druhovo pestrých machov.

 

Bryggen a Bergenshus

Historickou dominantou Bergenu je starý prístav Bryggen, na severnom brehu prístavnej zátoky. Už len prejsť sa pomedzi tieto staré drevené mnohofarebné domy je zážitkom. Človek si predstaví robustných nórskych námorníkov oblečených do nepremokavých dlhých plášťov, ako prechádzajú okolo. Množstvo rybárskych obchodíkov s vôňou mora a morských živočíchov. Do toho vám zapadne jemný dážď a hmla a ste ako na konci 18. storočia, kedy sa tieto domy postavili.

Za návštevu stojí aj neďaleké dobové múzeum Bryggen, kde nájdete takmer celé dejiny tohto večne upršaného mesta. Nedivte sa, že Bryggen je zaradený do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Za drobnú zmienku stojí aj impozantná obranná pevnosť týčiaca sa za dreveným prístavom, Bergenhus so slávnostnou sálou kráľa Haakona (Haakonshalle), kde sa konali mnohé slávnostné ceremónie. Vedľa nej sa nachádza obranná Rosenkrantzova veža. Pevnosť aj s vežou boli značne poškodené počas 2. svetovej vojny, no v súčasných dobách sa tešia vysokej návštevnosti po ich rekonštrukcii.

Priaznivcov železníc zaujme určite budova železničnej stanice. Stará, šedá, tehlová budova je v meste zasadená takmer ako ďalšia historická pamiatka. Zvnútra však veľmi vkusne modernizovaná.

 

Rybí trh (Torget)

Blízko pri Bryggen a múzeu je tradičný rybí trh. Aj jeho návšteva ponúka okoloidúcemu okrem zážitku pri stánkoch s mnohými druhmi morských živočíchov aj možnosť ochutnávky a kulinárske zážitky. Na jedálnom lístku sú kraby, krevety, množstvo druhov rýb predávaných ešte vo veľkých kadiach, ale nájde sa aj veľrybie mäso.

 

Akvárium

Lákadlom nielen pre turistov, ale aj pre školy zo širokého okolia je návšteva Akvariet, morského akvária s množstvom tunajších i exotických živočíchov. Tulenia a tučniačia šou si tu získajú nejedno detské srdce. Akvárium ďalej ponúka aj prehľad tunajších a arktických útesových aj morských biotopov. Uvidíte ich v podobe menších akvárií s množstvom podmorských živočíchov. Pre milovníkov plazov sa tu nachádza pavilón s exotickými hadmi, krokodílmi a širokou škálou jašterov.

Ako aj v minulosti, aj teraz je Bergen významné obchodné, priemyselné a turistické centrum. Odtiaľto vyrážajú s tunajšími cestovnými kanceláriami mnohé vyhliadkové lode po okolitých fjordoch, lode plávajúce s turistami do ďalekých arktických vôd, ale aj obchodná lodná doprava, každodenné trajekty a malé súkromné jachty s cieľom zarybárčiť si v okolitých vodách.

Návštevou vrchu Floyen, najlepšie počas dobrej viditeľnosti, je možné pozrieť si toto nádherné prístavné mesto z výšky až 315 metrov nad morom. Tam sa dá vidieť nejeden romantický západ slnka.

 

Zdroj/autor: Peter Droba, drom

Foto: autor, wikipedia, Aqwis

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa