Reykjavík - malá časť Islandu

2012-03-15 15:00:00 |   |    | 

ISLAND - Reykjavík, hlavné mesto tak malej, a pritom tak nádhernej krajiny menom Island. Mesto, v ktorom žije takmer polovica obyvateľov z celého ostrova. Je najsevernejšou metropolou na svete, čo Reykjavíku pridáva len ďalšie „naj“.



Ako prvú informáciu treba uviesť, že ak sa chystáte navštíviť Island ako taký, resp. samotný Reykjavík, vždy pristanete na medzinárodnom letisku Keflavík, pretože v hlavnom meste sa nachádza len letisko na vnútroštátne lety. Letisko Keflavík, ktoré leží cca 50 km juhozápadne od hlavného mesta, nepôsobí zvlášť mohutne a veľmi ľahko sa v ňom človek zorientuje.

Z letiska máte dve možnosti, ako sa dostať do Reykjavíku - buď využijete taxi službu alebo kyvadlovú dopravu s názvom Flybus, ktorá vás môže zaviesť až rovno pred hotelové dvere v prípade príplatku (cena ISK 1950/2500 - cca 11,80/15,10 eur). Cesta vám nezaberie viac ako 45-50 minút.

Reykjavík je naozaj krásne mesto, s veľkým počtom krásnych sôch, stavieb a celkovo máte taký príjemný pocit, či už zo samotných ľudí, ktorých stretnete alebo máte dojem, že tá pohoda visí niekde vo vzduchu. Ale samozrejme, sú aj dni, ktoré vám budú liezť na nervy, keď za aj celý týždeň nevykukne slnko spoza oblakov, keď máte pocit, že vás studený severský vietor každú chvíľu odveje niekam do zabudnutia, alebo sú aj také dni, kedy si užijete kombináciu tohto všetkého - dážď, silný vietor, žiadne slnečné svetlo.

Taká neoverená informácia typu „jedna pani povedala“. Na Islande som bol na študijnom pobyte a samozrejme nie sám, ale s kopou ďalších študentov naozaj z celého sveta. Asi s každým neškandinávcom sme sa zhovárali, ako tu tí ľudia môžu žiť, keď v období najväčšej tmy tu slnko vychádza na cca 3-4 hodiny denne, veď to musí byť celkom zaťažujúce aj na psychiku človeka. A od jednej kamarátky som sa dozvedel, že jej niekoľko kamarátok si to svetlo kompenzujú svetlom z mraziarenských boxov v supermarketoch, že sa tam len tak prechádzajú.

Ale späť k mestu. Jednou z nepriehľadnuteľných dominánt Reykjavíku je kostol Hállgrímskirkja, ktorý sa týči do veľkej výšky a naozaj ho je vidieť z diaľky, či už prichádzate do Reykjavíku autom po ceste alebo sa vraciate z nejakého výletu z otvoreného Atlantického mora.

Je naozaj krásny na pohľad a môžete sa vyviesť do veže, aby ste si mohli vychutnať pohľad na mesto z vtáčej perspektívy. Stojí to za to. Vstupenka do veže nie je drahá, ale nemalo by sa nič stať, keby ste si ju ani nekúpili. Za všetky tie razy, čo som tam bol, tie lístky nikto nekontroloval. Je pomenovaný po islandskom básnikovi a kňazovi Hallgrímurovi Péturssonovi. Projektovým architektom bol Guðjón Samúelsson, stavba trvala 38 rokov, keď v roku 1986 bol kostol dokončený.

Na námestí pred kostolom je postavená socha Leifa Erikssona, pravdepodobne prvého objaviteľa Ameriky. Bol synom Erika Červeného, ktorý kolonizoval Island a Grónsko. Leif Eriksson preskúmal časť pobrežia Severnej Ameriky, ktorú pomenoval Vinland (Zem vína). Podľa archeológov ide o dnešný Newfoundland na severovýchodom pobreží Ameriky.

O ďalších skvostoch tohto mesta, možných zážitkoch alebo vôbec o živote na Islande snáď niekedy nabudúce.

 

Zdroj/autor: Martin Skotnický, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa