Lisabon, večná dáma Portugalska

2012-03-19 14:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Hovorí sa, že v hlavnom meste Portugalska sa nechodí, ale prechádza a nepozerá, ale sníva. Najlepšie to ide odskúšať, keď zabudnete na mapy a turistických sprievodcov a necháte sa pohltiť amosférou mesta, ktoré ešte stále dýcha dobou slávnych námorníkov.



Prechádzky v čase

Lisabon, jedno z najstarších miest na svete, má dnes viac ako 2,5 milióna obyvateľov. O to prekvapivejšie je, že sa v ňom necítite ako vo veľkomeste. Široké ulice dolného mesta vás vrátia do čias konca 18. storočia, kedy bola táto časť Lisabonu po ničivom zemetrasení v roku 1755 znovu vybudovaná.

Najväčšiu zásluhu na tom má Marquéz de Pombal, sivá eminencia vtedajšieho kráľa Jozefa I. Ak ste zvedaví na viac zaujímavých detailov o tejto významnej postave portugalských dejín, neváhajte sa spýtať akéhokoľvek Lisabončana. Nielenže sa presvedčíte o ich ústretovosti, ale určite sa dočkáte aj odpovede.

O trochu viac ako tzv. Baixa, dolné mesto, si pamätá Hrad sv. Juraja, ktorý sa nad ním vypína. Nie je isté, kedy bol presne postavený, ale vieme, že obdobie, v ktorom mesto obsadili Arabi, v 8. storočí už zažil. Aj nových, exotických vládcov mesta Lisabon svojou krásou nadchol, nazývali ho nádhernou mladou nevestou, ktorá čaká na svojho vyvoleného.

Hoci Arabi opustili mesto v 12. storočí, Hrad Sv. Juraja stále stojí a výhľad, ktorý ponúka, nadchýna. Ak opustíte bránu hradu, otvorí sa pred vami ďalšia jedinečná štvrť mesta, Alfama. Možno pôsobí ošumelo a smutne, ale to je práve to, čo jej dodáva ten správny šmrnc a premieňa ju na raj fotografov.

        

Duša dobrodruhov večne živá

Nebyť portugalských námorníkov, ktovie, kedy by svet prvýkrát spoznal Brazíliu či našiel spojnicu medzi Atlantickým a Tichým oceánom. Práve s postavami ako Vasco de Gama, Pedro Álvares Cabral či Fernão de Magalhães sa spája mestská časť Belém, ktorá bola koncom 15. storočia východiskom nejednej dobrodružnej námornej výpravy pod portugalskou zástavou.

Belém a obdobie zámorských plavieb a objavov patria dodnes k sebe. Dôkazom sú aj perličky štvrte, Kláštor Hieronymov a Belémska veža. Kláštor bol pôvodne kaplnkou, v ktorej sa modlili námorníci než vyrazili na šíre more. Po úspešnom návrate Vasca de Gama z Indie sa z kaplnky stáva majestátny kláštor postavený v jedinečnej manuelistickej architektúre, ktorá v sebe mieša prvky gotiky a exotické námorné motívy.

Meno tomuto umeleckému slohu dal kráľ Manuel I., za ktorého vlády koncom 15. storočia vznikli najkrajšie manuelistické stavby. V Lisabone k nim okrem Kláštora Hieronymov patrí aj Belémska veža, tá bola kedysi majákom, čo strážil lisabonský prístav, dnes je z nej vyhľadávaná turistická atrakcia.

Duch portugalských dobrodruhov je v Lisabone stále živý, nie je preto žiadnym prekvapením, že tam v roku 1960, 500 rokov po smrti kráľa Henricha Moreplavca, ktorý námornú slávu krajiny odštartoval, pribudol Pamätník objaviteľov. Ponúka pohľad na všetkých slávnych, ktorí sa so zlatou érou portugalského kráľovstva spájajú.

 

San Francisco či Rio de Janeiro

Nejeden turista zostane v pomykove, keď postrehne Most 25. apríla a sochu Krista. A že si ich všimne, je isté. Chvíľu možno zaváha, či nestojí pri slávnom Golden Gate Bridge v San Franciscu alebo pod Corcovadom v Riu. Nie, nestojí, díva sa na lisabonské dominanty.

Most 25. apríla zdobí mesto od roku 1966 a jeho meno pripomína dátum Karafiatovej revolúcie, ktorá v roku 1975 ukončila smutné obdobie Salazarovej diktatúry. Lisabonská socha Krista sa zasa nechala inšpirovať jeho brazílskym starším bratom a stále svetu ukazuje, aký význam má v Portugalsku kresťanská viera.

Ani Lisabon nie je dokonalý, tiež má svoje ošarpané, zanedbané štvrte. Nie je všade poriadok a čisto. Práve to však dodáva mestu na rieke Tajo výnimočné čaro. Ktosi raz napísal, že Lisabon je ako šarmantná dáma s niekoľkými znamienkami, a práve tieto chybičky krásy ju robia jedinečnou a neopakovateľnou.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa