Na potulkách Mníchovom za jeho top pamiatkami

2012-05-18 11:20:00 |   |    | 

NEMECKO - Názov mesta je odvodený z nemeckého „bei den Mönchen“, čo v preklade znamená u mníchov. Niet preto divu, že mesto je obkolesené kostolmi, katedrálami a chrámami. Ponúka tiež množstvo príležitostí na kultúru, turistiku, nákupy, fotografovanie, na svoje si prídu milovníci histórie, ako aj novodobí architekti, milovníci parkov, alejí, kaviarní, múzeí, galérií, BMW a slávneho mníchovského októbrového festivalu.



Trocha geografie

Mníchov je najväčšie bavorské mesto a po Berlíne a Hamburgu tretie najväčšie mesto v Nemecku. Rozprestiera sa pri úpätí  Bavorských Álp a obýva ho približne 1,3 milióna obyvateľov. Preteká ním rieka Isar, na ktorej sa nachádzajú známe ostrovy, ako je ostrov múzeí „Museuminsel“ a „Praterinsel“. V okolí sa nachádza aj množstvo jazier, z ktorých najznámejšie je Starnbergské jazero.

 

Mesto chrámov, kostolov a radníc

Srdcom a dušou Starého mesta je hlavné námestie, čiže Marienplatz, kde hrá trikrát denne zvonkohra znázorňujúca Tanec pastierov. Nachádza sa na nádhernej budove Novej radnice, ktorá je posiata sochami a drakmi. Karolova brána, po nemecky Karlstor, strážiaca východný vchod do starého mesta, je poslednou v Mníchove.

Kúsok ďalej sa nachádza najväčší kostol v Mníchove, Kostol panny Márie - Frauenkirche. Postavili ho už v roku 1468. Jeho cibuľovité veže dosahujú výšku až 99 metrov. Pri výstupe na jeho južnú vežu sa nám otvára nádherný výhľad na okolie. Za návštevu stoja tiež Kostol sv. Petra z 8. storočia, Kostol sv. Michala, Theantinerkirche, Adamkirche a ďalšie.

 

Najväčšie múzeum na svete

Nemecké múzeum prírodných vied a technológie v Mníchove navštívi každoročne cez milión návštevníkov. Patrí celkovo k najnavštevovanejším múzeám Európy a je najväčším múzeom svojho druhu na svete. Nachádza sa tu množstvo technických exponátov cez prvé balóny, lietadlá, rakety, ponorky, lode, autá či kníhtlač. Môžete vojsť do pilotnej kabíny, do mozgu človeka a jeho jednotlivých orgánov a zistiť, ako to celé funguje. Cieľom múzea je ukázať prírodovedno-technické poznatky, ich historický rozvoj ako aj význam ďalšieho rozvoja pre budúcnosť ľudstva.

 

Októbrový festival

Ide o najznámejšiu udalosť v celom Nemecku. Dokonca je označovaný za najväčšiu ľudovú oslavu na svete. Začiatok týchto pivných sviatkov sa datuje do roku 1810, kedy sa korunný princ Ludwig Bavorský oženil s princeznou Theresou von Sachsen-Hildburghausen.

Oslavy trvajú dva týždne a za tento krátky čas sa vypije 30 percent ročnej produkcie mníchovských pivovarov. Každý rok ho navštívi okolo šesť miliónov návštevníkov.

 

Unikátny olympijský štadión poznačený tragédiou

Najväčším športovým podujatím v Mníchove bola letná Olympiáda v roku 1972 , ktorá bola žiaľ poznamenaná únosom a vraždou 11 izraelských olympionikov. V severnej časti mesta bol zriadený pre túto príležitosť krásny Olympijský park s mnohými vonkajšími aj vnútornými štadiónmi. 

Areál je svetovým architektonickým unikátom. Strechy pokrýva 7 milimetrov silné plexisklo, ktoré nesú 80 metrov vysoké stožiare a oceľové laná, ktorých dĺžka dosahuje až 410 kilometrov. Súčasťou je vyhliadková olympijská veža s televíznou anténou, ktorá je aj najvyššou budovou mesta. V roku 2002 sa tu konali majstrovská Európy v atletike.

 

Únik pred ruchom veľkomesta

Ten môžu nájsť návštevníci aj obyvatelia Mníchova v rozsiahlej Anglickej záhrade, ktorá patrí k najväčším v Európe. Krásny zámok so záhradami a jazierkami je Nympfenburg, v ktorom sa nachádza vzácna galéria portrétov a známa zbierka čínskeho umenia. Kultúrny oddych ponúkajú mnohé divadlá, z ktorých najznámejšie sú Národné divadlo, Rokokové divadlo postavené v Cuviliés a Dom hercov.

Ďalej tu nájdeme múzeá ako Alte Pinakothek, kde sa nachádza jedna z najdôležitejších zbierok umenia v Európe. Za návštevu isto stojí tiež Mníchovské štátne múzeum, Nemecké divadelné múzeum, Dom umenia či Židovské múzeum. Z Mníchova je tiež na skok do krásnych bavorských Álp a k bavorským zámkom, z ktorých je rozhodne najkrajší a najznámejší Neuschweinstein zo svojím prívlastkom rozprávkový hrad.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: Iveta Križanová, wikipedia, David Kostner, Wolfgang Pehlemann, Christian Kress, Sweet Chily, Arad Mojtahedi

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa