Menton očarí vôňou citrónov, azúrovým morom i francúzskou architektúrou

2012-10-03 10:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Menton, prvé mesto Francúzskej riviéry, netreba predstavovať milovníkom francúzskej architektúry, vyznávačom slnka, tyrkysového mora, krásnych záhrad a ani gurmánom, ktorí nenechajú dopustiť na jedinečnú chuť mentonských citrónov.



„Perla Francúzska“ alebo „Mesto umenia a histórie“ je vyhľadávanou destináciou obdivovateľov Jeana Cocteaua, pretože jedno z miestnych múzeí zachytáva práve jeho život a rozsiahlu tvorbu. Prechádzka v typicky úzkych a tienistých uličkách pripomína atmosféru starých francúzskych filmov. Čarovný pokoj sa prelína so šumom mora, na ktoré svieti slnko 316 dní v roku.

Klíma v mestečku je skvelým predpokladom pre flóru siedmich originálnych záhrad, kde je umiestnených množstvo exotických rastlín. Botanici považujú Menton za raj, pretože sa tu darí rôznorodým rastlinám zo subtropického i tropického pásma.

Jednou z najčarovnejších záhrad je Citronneraie, ktorá je typickou predstaviteľkou južného Francúzska. Vôňu grepu, citrónov, mandarínok, pomarančov a klementínok necítiť nikde na svete tak intenzívne, ako práve tu.

 

Festival citrónov i orchideí

Nesmieme zabudnúť na Festival citrónov, ktorý sa koná v meste každý rok a má za sebou viac ako osemdesiatročnú tradíciu. Je pýchou miestnych obyvateľov a lákadlom pre turistov z celého sveta. Ďalšími zaujímavými podujatiami sú Festival orchideí, početné hudobné a divadelné predstavenia.

Ak si chcete odniesť z tohto miesta naozaj typickú spomienku, určite nevynechajte návštevu miestnej tržnice. Ponúka množstvo kvalitných produktov, ktoré pochádzajú zo záhrad a hospodárstiev miestnych pestovateľov i chovateľov. Okrem citrusových plodov môžete svoje chuťové bunky potešiť čerstvým pečivom, nefalšovanými domácimi syrmi, mäsom alebo doma dopestovanými banánmi. Nesmie chýbať levanduľa, jazmín a olivy.

Jednou z najznámejších barokových pamiatok Mentonu je Bazilika Saint-Michel s unikátnou zvonicou, ktorej vznik sa datuje do roku 1619. Vo februári 1887 bola rekonštruovaná, pretože mestom v tomto období otriaslo ničivé zemetrasenie. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia povýšil pápež Ján Pavol II. kostolík Saint-Michel na baziliku. Pred bazilikou sa nachádza neprehliadnuteľná mozaika, ktorá zobrazuje erb slávneho rodu Grimaldiovcov.

Za zastávku určite stoja aj ďalšie pamiatky - Kláštor Zvestovania Panny Márie, Múzeum výtvarného umenia Palác Carnolẻs či Regionálne múzeum praveku.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa