Amsterdam v zime ponúka veľa možností. Divoké rozlúčky aj netradičné múzeá

2014-12-10 08:30:00 |   |    | 

Holandsko je turisticky príťažlivá krajina predovšetkým kvôli tulipánom, histórii a liberálnom prístupe k životu. Turisti sem prúdia väčšinou na jar, keď je celá krajina pokrytá kvetinami, no hlavné mesto Amsterdam si svoje čaro udržuje počas celého roka, pričom zima tu je čarovná.



Mesto, ktoré má dnes vyše milióna obyvateľov bolo založené v 12. storočí a na význame získalo počas holandského zlatého veku, keď Holanďania dominovali moriam a oceánom sveta. Približne v tej dobe sa mesto, respektíve jeho centrum rozvinuli do podoby, ktorú môžete teraz vidieť. Vodné kanály, viac ako tisíc mostov a okúzľujúca architektúra sú zárukou príjemnej prechádzky, avšak v Amsterdame je toho viac.

Napríklad múzeá. Tým dominuje predovšetkým múzeum Anny Frankovej, židovského dievčatka, ktoré sa ukrývalo počas besnenia nacistov skryté v útrobách domu, počas ktorého si písala denník. Ten sa stal bestsellerom a zároveň predlohou pre mnoho hier, filmov a Anna sa stala jednou z najznámejších obetí nacistického Nemecka. Dom v ktorom sa ukrývala je premenený na múzeum, v ktorom si môžete prezrieť priestory, kde sa skrývala.

Avšak sú tu aj ďalšie múzeá, ako napríklad múzeum Van Gogha, či Rikjsmuseum v ktorých si môžete pozrieť jedny z najlepších obrazov, ktoré boli kedy namaľované. Avšak okrem týchto „klasických múzeí“ a galérií je tu aj múzeum marihuany, vodky, ale aj sexuporna, ktoré sme navštívili aj my. To sa nachádza v blízkosti hlavnej stanice a okrem témy tu je zaujímavé aj vstupné, ktoré je symbolické v porovnaní s ostatnými múzeami. Múzeum má dve poschodia a nájdete tam všetky bizarnosti sveta z daného priemyslu, dokonca aj zbierky erotických obrázkov z 18.storočia, či vykopané starodávne pomôcky. Je tu toho veľmi veľa, pričom občas rozmýšľate, či je hranica nastavená pri lavičke v tvare mužského pohlavného orgánu, alebo v miestnosti, v ktorej sú rôzne kuriozity, z ktorých pravdepodobne nebudete môcť spať. Každopádne je to vítaná skúsenosť za nízke vstupné a navyše vás pobaví.

Pravdepodobne najobľúbenejšia aktivita v Amsterdame pre turistov sú plavby loďou po kanáloch, no cez zimu to nie je až tak reálne. Taktiež ani bicykel nemusí byť najlepšou voľbou počas tresknúcej zimy. A tak najobľúbenejším dopravným prostriedkom cez zimu sú korčule. Tie totižto slúžia ako rýchlyzábavný spôsob ako sa pohybovať po meste. Kanály Amsterdamu sú počas mrazu obrovská ľadová plocha, a tak tu môžete vidieť stovky ľudí na korčuliach. A vedeli ste, že môžete na korčuliach počas zimy prejsť celé Holandsko? V minulosti sa tu dokonca konalo podujatie, počas ktorého ľudia na korčuliach brázdili kanály po celej krajine. Dnes už je bohužiaľ zrušené kvôli bezpečnostným opatreniam, no viem si predstaviť, že to mohol byť úžasný zážitok.

Samozrejme, že takmer každá návšteva Amsterdamu sa nezaobíde bez návštevy Red Light District a niektorého z coffeshoppov. Liberálnejší prístup k marihuane, hašišu a prostitúcii sú určite dôvodom, prečo je toto mesto obľúbenou destináciou pre rozlúčku so slobodou a bláznivých večierkov. Môžete si kúpiť ľahké drogy v obchodoch podobne asi ako alkohol, no čoraz viac sa prísnejšie dodržiavajú pravidlá jej konzumácie v špeciálnych priestoroch.  Čo je však omnoho zaujímavejšie je, že takmer všetky miesta zakazujú fajčenie tabakových cigariet, no vôbec nie marihuanových. A tak jediný problém môžete mať, ak v cigarete budete mať príliš veľa tabaku.

Rozlúčky so slobodou sú tu divoké a väčšinou sa koncentrujú do vyššie zmienenej štvrti, ktorá je známa prostitúciou. Táto štvrť je však pomerne nebezpečná, pretože tu nájdete veľa ľudí, ktorí vás chcú okradnúť, predať vám drogy, alebo dokonca vyvolať bitku, ako sme videli na vlastné oči. Ochrankári z podnikov sa tu taktiež s ničím nemaznajú a veľmi jednoducho môžete prísť k úrazu počas fotenia dievčat vo vitríne. Jednoducho to tu nie je pre slabšie povahy.

Ale inak je Amsterdam veľmi bezpečným miestom s nádhernými vodnými kanálmi, uličkami s prekrásnou architektúrou, pričom niekoľko tisíc domov je chránených ako historická pamiatka. Počas dna je veľmi príjemné si skočiť na kávu na malebnú terasu pri kanále, zakryť sa dekou a len tak pozorovať okolie.No najlepší spôsob ako si užiť toto mesto je jednoducho sa nechať unášať energiou, ktorá tu srší predovšetkým v noci. Dávajte si však pozor, pretože jedno z  hesiel tohto mesta je „Lost in Amsterdam“ (stratený v Amsterdame).

 

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
2.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa