Deravý Montmartre a originál Sochy slobody alebo Čo všetko ste ešte o Paríži nevedeli?

2015-02-06 16:30:00 |   |    | 

Vo svete existujú večné mestá, ktoré majú pochodené už milióny ľudí a k nim patrím aj Paríž. Ročne láka milióny turistov a ukazuje im svoju pompéznu, ale aj trochu desivú tvár. V Paríži totiž nájdete zo všetkého trochu. Luxus aj chudobu. O Paríži taktiež môžete takmer donekonečna čítať a vždy sa dozviete niečo nové. Podobné to bude aj teraz, keďže sme sa pozreli na niektoré detaily, ktoré ste o Paríži možno ešte nevedeli.



 

Má Seina konkurenciu?

 

Parížom preteká ešte jedna rieka, teda pretekala. Kedysi malý potôčik pretekajúci ulicami Paríža ústil do jeho známejšej sestry Seiny. La Bièvre, ako sa volal, však už dnes nenájdete. Počas Priemyselnej revolúcie ho začali využívať továrne a obchody a postupom času sa z neho stala toxická žumpa. Preto ho v roku 1912 zasypali a dnes na jeho mieste nájdete len ulicu s jeho menom.

 

Ustráchaní plánovači

 

Kedysi mal Paríž úplne iný územný plán. Ešte počas Francúzskej revolúcie malo mesto len 12 obvodov. Boli rozdelené nepravidelne a pre nešťastnú trinástku zostali Parížania len pri tomto čísle. Zmenilo sa to v roku 1859, keď barón von Haussmann konečne prekonal strach z trinástky a plán pozmenil.

 

Na skok do väzenia?

 

Bastila stále existuje. Teda nenájdete ju na povrchu. Slávna väznica padla v roku 1789 a odvtedy ju začali okolití ľudia pomaly rozoberať. Kúsok sem a kúsok tam a postupne tu nezostalo nič. Našťastie sa niektoré z častí objavili a dnes tvoria súčasť zastávky metra, ktorá sídli pod bývalou Bastilou.  

 

Čo to vlastne pripomínam?

 

Poznáte známy stĺp na Námestí Bastily? Tak ak si myslíte, že bol vztýčené práve na pamiatku tejto udalosti, tak sa mýlite. Pripomína udalosť, ktorá sa odohrala až v roku 1830Júlovú revolúciu. Tento 47 metrový stĺp dal postaviť kráľ Karol X., aby pripomínal tri revolučné dni a ich padlých. Dnes sa v nekropole pod monumentom ukrýva vyše 800 tiel.

 

Jeden? Dva? Tri?

 

Koľko Víťazných oblúkov poznáte? V Paríži sa totiž nenachádza len jeden, ale hneď niekoľko. Viacerí významní vodcovia oblúky obľubovali, a tak okrem toho na Étoile, ktorý je najznámejší, stoja v centre mesta napríklad aj l’Arc du Carrousel. Ten nájdete pred múzeom Louvre. No oblúky nepatria len minulosti, keďže posledný významný, Arche de la Défense, bol postavený v roku 1989 a stojí v modernej časti mesta.

A viete čo je ešte zaujímavejšie? Všetky tri hlavné oblúky sú v priamke.

 

Ktorá je teda tá pravá?

 

Vedeli ste, že Socha slobody v New Yorku nie je jedinou na svete? V Paríži totiž stojí viacero takých sôch. Jedna je pôvodný originál, z ktorého bola neskôr spravená obrovská kópia prevezená do USA, a ostatné sú ďalšie kópie. Takže aj breh Seiny a Luxemburské záhrady majú svoju ochrankyňu slobôd. Vďaka tomu sa vám môže podariť aj takýto zaujímavý záber. Socha slobody spolu s Eiffelovkou.

 

Čo tam po kabaretoch. Tu sídlili božstvá

 

Slávny a známy Montmartre sme si prešli asi všetci, ktorí sme Paríž navštívili. No napríklad sme predtým nevedeli, že okrem barov, kabaretov, kaviarní a martýrov, je tento kopec známy ešte niečím. Dávno pred bazilikou Sacre Coeur a všetkými kabaretnými tanečnicami, tu bolo posvätné miesto. Pod všetkými nánosmi stáročí sa odhalilo, že Rimania tu mali svoje posvätné miesta. Približne pred 2000 rokmi.

Zdroj/autor: cntraveler.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa