Prečo práve Monako? Tri krajiny v jeden deň

2015-07-11 07:00:00 |   |    | 

Je len málo štátov, ktoré dokážu mať na takom malom území toľko rôznorodých lákadiel. Každý návštevník si tu určite nájde niečo, čo sa mu vryje do pamäti. Môžete tu používať euro, aj napriek tomu, že Monacké kniežatstvo nie je členom Európskej únie. Navštívte druhý najmenší štát sveta a odneste si okrem zážitkov možno aj nemalú výhru v jednom z kasín, ktoré sú tu impozantné.



 

Poloha

 

Monako sa nachádza na Francúzskej riviére v západnej Európe. Je ohraničené Francúzskom z troch strán a jednou stranou hraničí so Stredozemným morom. Centrum sa nachádza len 16 km od Talianska a 13 km od Nice vo Francúzsku.

 

Počasie

 

V Monaku je málokedy príliš horúco či zima. Zimy sú mierne s priemernou januárovou teplotou okolo 8°C. Priemerná teplota v lete je okolo 26°C a zvyčajne s príjemným morským vánkom.

 

Prístav

 

Monte Carlo má pravdepodobne jeden z najkrajších prístavov na svete. Čo ho robí takým veľkolepým? No predsa dramatické útesy nablýskané jachty patriace multimilionárom.

 

Angličtina

 

Hoci francúzština je tu oficiálnym jazykom, väčšina ľudí hovorí anglicky a taliansky. V skutočnosti nenarazíte na nikoho, kto by nehovoril anglicky, je to veľmi užitočné pre turistov.

 

Jedlo

 

V Monaku okúsite pokrmy ovplyvnené ako francúzskou, tak aj talianskou kuchyňou. Nájdete tu miesta, kde si môžete dať večeru aj za 150 či viac eur, no plátky zlata v rizote stoja za to. Otváracia strecha k tomu a o nádherný zážitok s výhľadom na nočnú oblohu plnú hviezd máte postarané.

 

Hazardné hry

 

V Monaku existuje päť kasín, vrátane jedného z najslávnejších – Casino de Monte-Carlo. Aj keď sa vám hazardné hry nepáčia, určite aspoň navštívte interiér, skutočne stojí za to. Hry začínajú už od 5 eur, no nezabudnite páni na smoking a dámy na elegantné šaty pri vstupe.

 

Opera

 

L'Opéra de Monte-Carlo bola postavená počas šiestich mesiacov v roku 1878 Charlesom Garnierom. Dva roky trvala rekonštrukcia v roku 2004 k dosiahnutiu tohto nádherného priestoru. V divadle sa nachádza 520 sedadiel, ktoré sú stále zaplnené pri medzinárodných operných tvorbách, prestížnych koncertoch či výnimočných baletoch.

 

Luxusné autá

 

Napriek nízkemu počtu obyvateľov, Monako je sídlom najväčšieho počtu milionárov na svete (občania tu nemusia platiť dane). Nájdete tu všade neuveriteľne luxusné autá. Pred vstupom do domov či hotelov parkujú nablýskané pol miliónové tátoše.

 

Monako Grand Prix

 

Jedna z prvých vecí, ktorá každého napadne pri štáte Monako je Grand Prix. Je to pravdepodobne najslávnejší automobilový závod na svete, ktorý sa koná každý rok v máji. 250 pracovníkov pracuje na konštrukcii 6 týždňov – 33km bezpečnostných bariér, 20 000m2  oplotenia a 3600 pneumatík pre bariéry je tu inštalovaných každý rok. 

 

Tri krajiny v jeden deň

 

Neexistuje príliš veľa miest na svete, kde môžete navštíviť tri krajiny len za pár minút. Vzhľadom k tomu, že Monacké kniežatstvo sa nachádza na francúzskej riviére a má rozlohu len 2 kilometre štvorcové, je to doslova v prechádzkovej vzdialenosti do Francúzska a v cyklistickej vzdialenosti do Talianska. Dajte si raňajky v Monaku, obed v Taliansku a večeru vo Francúzsku. Neuveriteľné.

 

Zdroj:johnnyjet.comZuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.3/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa