Atény na vlastnú päsť: Čo by ste nemali pri ich návšteve vynechať?

2015-07-19 07:00:00 |   |    | 

Novinkou tohtoročnej leteckej sezóny sú aj priame lety zo Slovenska do Atén. Do Grécka sa dostanete v utorok, štvrtok a v sobotu vo večerných hodinách. Naspäť sa letí v rovnaké dni v približne v rovnakom čase. V podstate tieto lety vezmú najprv turistov z Atén na Slovensko a potom letia hneď späť. Vďaka tejto novinke sa zvýšil počet ponúk so zvýhodneným ubytovaním v súkromí, kde si leteckú dopravu zabezpečujete sami a môžete si tak výrazne znížiť náklady. Druhou alternatívou je zostať priamo v Aténach a vybrať sa na okružnú jazdu týmito pamiatkami.



 

Athens Spotlighted

 

Táto stále zaujímavá novinka bude k dispozícii len druhú sezónu. Napriek tomu sa už teraz teší veľkej obľube. Kartu totiž dostanete zadarmo a vyzdvihnúť si ju môžete priamo na letisku. Z nej vám potom plynie množstvo výhod, ktoré si môžete užiť počas dovolenky. Uplatniť si tak môžete zľavnené vstupy v rôznych múzeách a pamiatkach. Kúpiť si môžete aj lacnejšie lístky do divadla. Taktiež získavate zľavu do 20 % v rôznych reštauráciách, ale aj lacnejších lahôdkach a občerstveniach. Výhodnejšie nakupovanie máte aj v niektorých obchodoch a kozmetických salónoch. Objednať si môžete zlacnené mestské tour, ale aj výlety mimo Atén. Jednoducho zadarmo dostanete komplex zaujímavých služieb, v ktorých určite nájdete aspoň niečo, čo vás bude zaujímať.

 

Pripravte sa na plné mesto

 

Keď sa vyberiete do Atén priamo v lete, musíte sa obaliť trpezlivosťou. Majte na pamäti, že ide o hlavnú sezónu, takže mesto bude preplnené turistami. S tým sa viaže aj komplikovanejšia doprava a dlhšie čakacie doby. Pokiaľ sa pôjdete pozrieť na známe pamiatky, skúste si objednať vstupy buď online pomocou webu, alebo počítajte s tým, že niekedy budete musieť čakať aj viac ako hodinu. Mnoho turistov i z dovolenkových rezortov smeruje do Atén preskúmať ich kultúru a tieto zájazdy sú často zvýhodnené a majú uprednostnený vstup. Pokiaľ však budete s týmito detailmi rátať a nenecháte si nimi znechutiť dovolenku, čaká vás naozaj krásny výlet.

 

Akropola

 

Jednoznačne hlavná pamiatka v hlavnom meste Grécka. Kto nebol v Akropole, ako keby v Aténach ani nebol. Symbolicky veľmi významné miesto, ktoré zároveň ponúka aj úžasný výhľad na celé okolie. Akropola bola postavená v 5. storočí pred Kristom. Pozostáva z niekoľkých menších katedrál a ústrednej budovy Partenónu, ktorý je nepochybne poznávacím znamením tohto mesta. V čase najväčšej slávy šlo o veľký hrdý palác, z ktorého žiaľ zostali už len tieto pozostatky. Po odchode posledných obyvateľov začal výrazne chátrať. Tento proces sa zastavil v 19. storočí, keď sa tu otvorilo prvé múzeum. Akropola je otvorená denne od 8.00 do 19.30 a vstupné je 12 eur. Do múzea sa potom ešte dodatočne platí vstupné 1 euro.

 

Národná záhrada

 

Dostanete sa do nej tak, že najprv prídete k národnému parlamentu. Pri jeho budove potom začínajú záhrady, ktoré sa rozliehajú na ploche takmer 40 akrov. Rozdelené sú do viacerých zón. Pestujú sa tam rôzne vzácne dreviny a kvetiny. Môžete si tam užiť aktívny oddych i zábavu, alebo len tak leňošiť po namáhavom dni. Vstup do nich je bezplatný. Záhrady sa zatvárajú až tesne pred súmrakom a otváracia doba je teda pohyblivá.

 

Plaka

 

Táto časť sa zase nachádza blízko Akropoly. Veľmi významná z hľadiska turistiky je kvôli tomu, že ide o pôvodnú zachovalú časť mesta. Snažia sa tam udržať tradičný kolorit, aký je možno vidieť na vidieku. Oproti centru mesta žije pokojným životom a je akoby vytrhnutá z tohto veľkého ruchu. Môžete si tam pochutnať v rôznych tavernách alebo nakúpiť suveníry v obchodíkoch, či len sa tak prechádzať príjemnými starými uličkami.

 

Námestie Syntagma

 

Toto námestie nie je výnimočné ani kvôli pamiatkam a ani kvôli jeho výnimočnej kráse. Stovky turistov tam láka výmena stráží v ich tradičných odevoch za asistencie typického ceremoniálu. Ide o podobnú atrakciu ako o výmenu stráži pri londýnskom Buckinghamskom paláci. Gréci tam strážia hrobku neznámeho padlého vojaka a i týmto spôsobom mu vzdávajú poctu.

 

Eleusis

 

Ide o predmestie, ktoré leží do 20 minút cesty od Atén. Nachádzajú sa tam staré pozostatky bývalého mesta. Môžete tam vidieť bývalé základy a rozpoznať rozloženie tejto usadlosti tak, ako tam žili ľudia kedysi. Príjemné je aj súčasné mestečko s menšími kostolíkmi a taktiež s cenným kamenným vytesaným sarkofágom.

 

Národné archeologické múzeum

 

V Aténach sa nachádza opäť množstvo atraktívnych múzeí. Pozrieť sa môžete na dejiny samotného mesta, veľmi príjemné je i námornícke múzeum, ale aj prírodovedné, či umelecké zaujímavosti. Tú najcennejšiu zbierku však nájdete v Národnom archeologickom múzeu. Vzhľadom k bohatým dejinám tohto štátu sa tam nachádzajú skutočné historické perly a vďaka tomu sa tak dostanete do úzkeho kontaktu s pôvodnými generáciami. Na múzeum si pokojne vyhraďte aj polovicu dňa, pretože zbierka je naozaj bohatá. Otvorené je denne od 8.00 a vstupné je 7 eur pre dospelého.

Zdroj/autor: athensinfoguide.com, planetware.com, touropia.com, athenspotlighted.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa