Malebné Bergamo – Priame spojenie s Talianskom si zaslúži našu pozornosť

2015-07-17 17:30:00 |   |    | 

Malebné asi 120 tisícové mesto na severe Talianska je známe pre Slovákov najmä tým, že sem prilietajú pravidelné letecké linky zo Slovenska. Väčšina turistov sa v Bergame nezdrží, ale rovno pokračuje v ceste do Milána. Bergamo však za návštevu skutočne stojí.



 

Horné mesto

 

I toto mesto má totiž čo turistom ponúknuť. Na rozdiel od svojho veľkého suseda, je tu pokojnejšie a prekvapí vás malebnými parkami a historickým stredovekým mestom na kopci. Staré mesto (Cittá Alta) je ohradené obrannými múrmi zo 17. storočia. My sme sa vybrali pešo z Dolného mesta (Cittá Bassa), založeného začiatkom 20. storočia, až sme prišli k stanici lanovky, ktorá denne jazdí do Horného mesta. I na ňu platí lístok mestskej dopravy. Ten si zakúpite v trafikách alebo v automatoch. Spiatočný stojí 2,30 €. Lanovkou sme sa vyviezli hore a ocitli sme sa na mieste, kde na vás dýcha história na každom rohu.

Úzke uličky sa vinú okolo starých kostolov, maličkých námestí s úžasnými fontánami a napriek letným horúčavám, vám hrubé múry poskytujú príjemný chládok. Len tak sa túlať týmito tajomnými zákutiami môžete hodiny a hodiny a keď vás zmorí únava, skúste si posedieť v maličkých trattoriach, vinárničkách, pizzériach, alebo sa kochajte nádherným výhľadom na Dolné mesto pod vami. Určite si tu dajte i Bergamskú špecialitu – sladký koláčik polenta e ossei. Má žltú farbu, je posypaný cukrom, doplnený o kúsoček marcipánu, čokolády a vo vnútri je lahodná plnka.

 

Námestie Piazza Vecchia

 

Postupne, ako sme objavovali tajomstvá Horného mesta, dostali sme sa až na hlavné námestie Piazza Vecchia. Práve ono je obklopené najvýznamnejšími pamiatkami celého mesta. Pokojnú harmóniu dotvára fontána, ktorá je umiestnená presne v strede tohto neveľkého námestia. Obkolesujú ho historické budovy – knižnica  Biblioteca Angelo Mai a starý palác Palazzo Ragione z 12.storočia. Symbolom celého námestia je 52 metrov vysoká zvonica Torre Civica, ktorú domáci familiárne nazývajú Campanone. Očarujúca je i bazilika San Maggiore. Na stenách sú nádherné veľké tapisérie a výzdoba chrámu vás ohromí. Samozrejme v uličkách Horného mesta nájdete toho podstatne viac. Na malej ploche skutočne sledujete históriu celej oblasti a vášniví fotografi budú nadšení, koľko fotogenických miest tu nájdu. A na rozdiel od Milána je tu skoro ľudoprázdno. Turistov je tu síce dosť, ale akoby ich pohltili staré kamenné úzke uličky.

Naše odporúčanie je, aby ste Bergamu venovali aspoň deň a až potom vyraziť do Milána. To je od Bergama vzdialené okolo 40 kilometrov a je ľahko dostupné. Z hlavnej stanice odchádza 2 krát do hodiny vlak. Lístok stojí 5,50 eur. Alebo pocestujete autobusmi. Tie chodia často po diaľnici a lístok stojí od 7 eur. Záleží podľa prepravnej spoločnosti.

(mik)

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: mik

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa